Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Калиграфски радови основаца из Српца на изложби у Новом Саду

Калиграфски радови основаца из Српца на изложби у Новом Саду

Калиграфи Основне школе “Јован Јовановић Змај” из Српца, заједно са својим родитељима и наставницима, присуствовали су свечаној додјели награда и отварању изложбе најуспјешнијих ликовних и калиграфских радова 31. конкурса „Светосавље и наше доба“ на тему Милосрђе – Светосавски завет, која је одржана у суботу, 13. маја у Амфитеатру СПЦ „Војводина“ у Новом Саду.

На овогодишњем конкурсу је србачка школа учествовала са седам калиграфских радова, а пет је изабрано за изложбу. Радови ученицa Дуње Кљајчин, Милице Бабић, Дарие Грабић, Тијане Благић и Тее Новаковић изабрани су за изложбу, а мeнтор ученица је била Нада Миловановић, професор српског језика.

Литерарни, ликовни и калиграфски конкурс „Светосавље и наше доба” расписује се за дјецу основних и средњих школа у Републици Србији и Републици Српској од 1992. године.

Сваке године, стваралаштво најмлађих изњедри богату ризницу литерарних, ликовних и калиграфских радова као умјетности лијепог писања руком уз помоћ пера, киста, тинте или неког другог прибора за писање.

На овогодишњем конкурсу је учествовало укупно 2706 малишана из 413 предшколских установа и ученика основних и средњих школа из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Словеније, Грчке, Италије и Мађарске. Конкурс је трајао од 27. јануара до 24. марта 2023. године.

Наградни конкурс, изложбу и свечану академију, на којој су додијељена признања за најбоље радове, организовали су Министарство просвјете, науке и технолошког развоја Србије, Коло српских сестара Епархије бачке, Одбор за вјеронауку Епархије бачке, Центар за ликовно васпитање дјеце и омладине Војводине и Удружење војвођанских учитеља, уз подршку Градске библиотеке у Новом Саду, a подржано је и од Републичког педагошког завода Републике Српске.

Наши ученици, њихови родитељи и наставници су осим изложбе посјетили и уже језгро Новог Сада и увјерили се зашто је овај град дуго времена био центар српске културе због чега је добио име „Српска Атина“. У Змај Јовиној улици незаобилазна је била фигура пјесника Јована Јовановића Змаја по којем се зове србачка школа, а налази се испред Владичиног двора. У повратку су посјетили и Петроварадинску тврђаву и тако заокружили своје путовање у Нови Сад.