Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Испраћена 59. генерација србачких матураната

Испраћена 59. генерација србачких матураната

Матуранти 59. генерације Центра средњих школа “Петар Kочић” из Српца прославили су матурско вече а њихово добро расположење није успјело покварити ни олујно невријеме које их је спријечило да се у свечаним хаљинама и одијелима прошетају од школе до градског трга.

Умјесто дефилеа, матуранти су се окупили са породицом, пријатељима и другим грађанима у холу средњошколског центра гдје их је поздравио директор Миленко Живанић који је рекао да су протекле године њиховог школовања биле пуне препрека и изазова, што се показало и током данашњег дана.

“Заједно сте их савладали са професорима и родитељима и пут одрастања кога сте прошли је само мали дио оног што вас чека у животу. Имајте на уму да вас је све то ојачало и научило важним животним лекцијама. Не бојте се прихватити изазове и увијек се присјетите оног што сте научили током школских дана, прије свега важности поштења, поштовања и толеранције. Желим вам пуно среће, успјеха и много незаборавних лијепих тренутака у будућности”, рекао је Живанић.

Матуранте је поздравио и замјеник начелника општине Владимир Гужвић који је рекао да су успјесима које су остварили на најљепши начин промовисали себе, свој разред, школу и нашу општину.

“На томе упућујем честитке родитељима који су вас несебично подржавали током школовања и професорима који су вам пренијели неопходно знање. Општина Србац је заједно са руководством школе и Владом Републике Српске доста уложила у санацију средњошколског центра и надамо се да ће тако бити настављено и у наредном периоду како би имали најбоље услове за образовање”, рекао је Гужвић.

У име матураната, присутнима се обратила ученица четвртог један гимназије Вишња Санчанин која је рекла да је ова генерација матураната прошла много лијепих и ружних ствари али да ће школски дани остати нешто наљепше што су доживјели у животу.

“Ми смо генерација коју је захватила пандемија вируса корона на самом почетку, због чега смо се суочили са онлајн наставом а по повратку у школу са скраћеним часовима. Али то нас је доста зближило и током дружења у онлајн групама родила су се нека нова пријатељства и љубави. Све смо то стоички поднијели али жалим што можда нисмо постигли свој пуни потенцијал. То ће ипак бити добра подлога за даље напредовање кроз живот како бисмо постали бољи људи. Млађим генерацијама поручујем да уживају у школи колико год могу јер је ово најљепши период њиховог живота и нека раде на томе да покажу шта могу, јер могу пуно”, рекла је Вишња.

Након свечаног програма, више стотина грађана испратило је матуранте на прославу матурске забаве у ресторан “Aquarius” у Прњавору.

Ове године је школовање завршило 79 матураната који су били распоређени у четири одјељења и то два одјељења гимназије, једно одјељење економских/банкарских техничара и једно одјељење угоститеља – конобари/кувари.

Полагање матурских и завршних испита планирано је од 5. до 9. јуна а свечана додјела диплома одржаће се 20. јуна у холу школе када ће бити проглашен ученик генерације и уручена друга признања.

Запажене резултате током средњошколског образовања остварила су два вуковца, од којих ће један бити проглашен за ученика генерације и 11 ученика који су остварили одличан успјех од првог до четвртог разреда.

Више фотографија погледајте у фејсбук групи Општине Србац ОВДЈЕ.