Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ирина Кљајчин из Српца добила републичку награду за волонтирање

Ирина Кљајчин из Српца добила републичку награду за волонтирање

У бањалучком Дому омладине синоћ је одржана централна манифестација поводом Међународног дана волонтера на којој су додијељене републичке награде за волонтирање најбољим појединцима у овој области и најбољем организатору волонтирања у Српској за 2022. годину.

Награде је уручивала министар Соња Давидовић а међу пет најбољих волонтера у Републици Српској за 2022. годину је и Ирина Kљајчин (18) из Српца, чланица Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.”.

Награде су још добили Растко Вучић из Бањалуке, Рада Kичић из Челинца, Михајло Пашић из Лакташа и Срђан Шобот из Приједора.

Диплому за посебан допринос развоју волонтирања добили су и србачки волонтери Милица Краљ, Сара Рацковић, Мариа Шњегота и Љубиша Поповић а удружење “Ц.Е.З.А.Р.” се нашло међу награђеним организаторима волонтирања.

Ирина Kљајчин каже да се волонтеризмом бави нешто више од годину дана и додаје да воли волонтирати јер је најбољи осјећај на свијету када видите да сте некоме помогли, а да заузврат нисте тражили ништа.

“Kада сам почела волонтирати, нисам ни помислила да ћу добити било какву награду. Једноставно, срећна сам кад могу слободно вријеме искористити на лијеп начин помажући људима”, истакла је Kљајчин, додајући да јој је драго да је неко препознао њен труд и рад.

Према њеним ријечима, она има више од хиљаду волонтерских сати.

“Имали смо велики број акција, а моја најдража је “Један пакет, много љубави”, гдје смо дјеци из социјално угрожених породица обезбиједили нову постељину и пар потрепштина за хигијену, те смо их разносили на кућне адресе”, рекла је она.

Додаје да су велике предности волонтеризма јер сусреће људе са сличним или истим интересовањима као што су њена, чине добре ствари и стичу дивна пријатељства.

Тања Шњегота, извршни директор Волонтерског сервиса Републике Српске и Удружења “Ц.Е.З.А.Р” , рекла је да је значај волонтера заиста огроман и додала да је њихово удружење 2019. године проглашено за најбољег организатора волонтирања у Републици Српској.

“Примјетно је да је у посљедње вријеме прича о волонтеризму актуелнија него раније, а волонтери су изузетно активни, како по питању организовања и учешћа у разним хуманитарним активностима, тако и у раду самих омладинских организација”, рекла је Шњегота.

Kако каже, широк је обим активности волонтеризма, а њихова организација има 15 локалних волонтерских сервиса и то углавном омладинских организација из локалних заједница Републике Српске.

“Волонтирањем се помажу локалне заједнице и рањиве категорије друштва, али је значајно да волонтери на тај начин граде личност, стичу нова искуства, шире мрежу контаката, препознају чиме ће се бавити у будућности, те поширују видике и постају боља верзија себе”, рекла је Шњегота.

Управо се, истиче она, њихов рад и заснива на раду омладинских организација које ангажују волонтере, а најсвјежија је годишња републичка акција “Формирај ланац”, коју организују сваке године.

“Иначе смо је организовали у августу поводом Међународног дана младих, али ове године смо одлучили да акција буде шира и да дуже траје, те смо почели у октобру. Имали смо десет различитих акција, од едукативних активности, преко организације културних и забавних манифестација, разних акција чишћења и слично”, додаје она.

Истиче да је велики број младих укључен у волонтеризам, али и старијих.

“У мањим локалним заједницама укључени су волонтери од 14 до 18 година, а већином су то ученици деветих разреда и средње школе, док у већим локалним заједницама има и старијих особа, од 35 година и више”, каже Шњегота.

Шњегота поручује свим младим људима да бар једном учествују у волонтерској акцији, а након тога је, како каже, сасвим сигурно да ће се активирати и у многим другим.

Министар породице, омладине и спорта, Соња Давидовић, изјавила је да ће ресорно министарство и власти Српске наставити да подржавају волонтирање у Републици и награђују најбоље у тој области.

Давидовићева је истакла да волонтери, поготово млади, заслужују сваку врсту подршке, јер користећи своје слободно вријеме и ресурсе помажу грађанима којима је то најпотребније.

“Ови људи показују изузетну емпатију и хуманост”, рекла је Давидовић.

Синоћњој манифестацији у Бањалуци присуствовао је и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац Марко Михољчић.