Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ИН МЕМОРИАМ: ДАНИЛО KОШУТИЋ

ИН МЕМОРИАМ: ДАНИЛО KОШУТИЋ

У 83. години живота јутрос је након краће болести преминуо познати истраживач и публициста Данило Kошутић који је оставио дубок траг у србачкој локалној историографији.

Рођен је 1940. године у Ножичком. Радио је у Двору на Уни (1965-1971) на пословима образовања и културе а највећи дио радног вијека провео је Српцу на пословима државне управе и ПТТ-а.

Пуне четири деценије претраживао је архивску грађу и све расположиве документе из којих је црпио драгоцјене податке који освјетљавају прошлост Српца и околине а посебан интерес показао је за проучавање живота и културе становништва србачког подручја.

Резултат тог упорног трагалаштва су двије објављене књиге „ПТТ на србачком подручју“, као монографија о развоју поште, телеграфа и телефона у нашој општини и „Србац, насеља и становништво“ којом је дао значајан допринос сагледавању етничке и културне прошлости српског народа на овом простору.

У протеклом периоду радио је на припреми своје треће књиге која би требала бити промовисана ове године.

Објављивао је радове и чланке у стручним часописима и новинама. Kоаутор је неколико монографских књига о завичају, између осталог и најновије монографије „Србац-монографски записи“.

Био је дугогодишњи члан општинске редакције за израду Енциклопедије Републике Српске, Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ и предсједник Општинског одбора СУБНОР Србац. Добитник је Захвалнице општине Србац која му је уручена 2003. године на прослави крсне славе општине Србац – Покрова Пресвете Богородице.

Данило Kошутић је иза себе оставио супругу Јелену, сина Далибора, кћерку Данијелу, снаху Љерку, унучад Ивану, Борислава, Игора и Александра, праунучад и осталу тугујућу родбину.

Спровод креће у петак 27. јануара у 12 часова, испред градске капеле у Српцу, до мјесног гробља у Ножичком, гдје ће се обавити сахрана са почетком у 14 часова.