Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Изложба слика са бардачке колоније увеличала прославе у Српцу

Изложба слика са бардачке колоније увеличала прославе у Српцу

У склопу прославе Kрсне славе Покрова Пресвете Богородице и Дана општине Србац синоћ је у изложбеном простору Дома културе “Угљеша Kојадиновић“ отворена изложба слика насталих на 40. сазиву Ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац“.

На овогодишњем сазиву учествовало је око 40 академских сликара из Русије, Сједињених Америчких Држава, Енглеске, Италије, Турске, Шведске, Бугарске, Албаније, Србије, Хрватске, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Републике Српске, а тема је била “Спас планете-оаза Србац”.

Изложбу је прогласио отвореном предсједник Скупштине општине, Милош Будић, који је истакао задовољство што му је припала част да отвори изложбу радова који су настали у години обиљежавања јубилеја србачке колоније.

Говорећи о дјелима насталим на овогодишњем сазиву, проф. др Синиша Видаковић је истакао да је дошло вријеме да се област умјетности схвати озбиљно и добије мјесто које заслужује.

“Функција колоније је непозната. Многима дјелује да је то дружење умјетника уз чашицу и разговор, али један озбиљнији приступ показује да је то нешто сасвим другачије – ликовна колонија у себи носи социјализацију умјетности, приближавање широј маси, али и описмењавање народа. Такође, организовање колонија на посебан начин промовишу локалне заједнице које су организатори, а то није занемарив моменат. Бардачка колонија садржи већ сад преко 700 умјетничких дјела, преко 100 умјетника је учествовало и Србац је одавно препознат као оаза оваквих окупљања умјетника”, рекао је Видаковић.

Он је додао да је Бардача на трећем мјесту у Републици Српској по дуговјечности колонија, те нагласио да подржава отварање галерије која ће умјетнинама пружити простор какав заслужују.

Директор Центра за културу и спорт Србац, Радован Митраковић, рекао је да је ове године број позваних учесника имао симболику 40. годишњице рада колоније.

“Симболично смо позвали 40 умјетника за рад на Бардачи, али су два била спријечена да дођу, тако да је учешће узело 38 умјетника. Посебно нам је драго што је на колонији учествовао и њен оснивач Рајко Петковић, који је у част годишњице урадио рад под називом Теслина цивилизација”, рекао је Митраковић и захвалио свима који подржавају рад колоније, те свим грађанима честитао Kрсну славу и Дан општине.

Отварању изложбе слика, поред представника Општинске управе, на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, присуствовала је и министар финансија у Влади Републике Српске, Зора Видовић.