Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Игуман манастира Хиландар посјетио Осовицу

Игуман манастира Хиландар посјетио Осовицу

Игуман Свете царске српске лавре Хиландар на Светој Гори, високопреподобни архимандрит Методије са сабратом Свете хиландарске обитељи, архиђаконом Нектаријем и часном пратњом посјетио је у понедјељак 24. априла по први пут манастир Осовица у пратњи епископа бањалучког Јефрема.

“Ово је био посебан благослов за манастир Осовицу јер је потврда да, наша највећа национална светиња Богородица Тројеручица, није случајно одлучила да једна од њених икона буде у овој светињи Епархије бањалучке“, кажу у манастиру Осовица.

Ријечима братске љубави у Светоблаговештенском саборном храму, гостима је добродошлицу пожелио високопреподобни архимандрит Теофил, настојатељ манастира Осовица.

По заједничкој молитви и читању акатиста Пресветој Богородици Тројеручици пред њеном чудотворном иконом која се чува, по благослову Сабора стараца хиландарских, у манастирском саборном храму, услиједило је послужење за госте и игумане манастира Епархије бањалучке као и трпеза љубави.

Овом историјском догађају је присуствовао и начелник општине Млађан Драгосављевић.

У саопштењу манастира Осовица, каже се да ова српска светиња гради вишевјековне везе са манастиром Хиландаром.

“Kада је некадашњи игуман осовички архимандрит Леонтије прије више вијекова послао једну икону из Осовице у Хиландар, о чему је пронађен запис, са молбом тадашњем братству да се моле за братство осовичко, није ни слутио да ће уздарје из Хиландара доћи након неколико вијекова.

И управо је то свједок да Црква Божија живи Духом Светим у континуитету, не марећи за околности и искушења у времену.

Зато по благослову Сабора стараца Свете царске српске лавре Хиландара 2016. године икона Пресвете Богородице Тројеручице стигла је трајно у манастир Осовицу учинивши га малим Хиландарем, а на утјеху и помоћ вјерном народу и братству манастира”, додају у саопштењу манастира Осовица.