Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Звуци завичаја одјекивали Лијевче пољем: “Ђерам” окупио преко 150 фолклораша

Звуци завичаја одјекивали Лијевче пољем: “Ђерам” окупио преко 150 фолклораша

Ансамбл народних игара “Лијевче” организовао је у суботу, 28. октобра фолклорну манифестацију “Ђерам” у друштвеном дому у Разбоју Љевчанском.

Наступило је преко 150 фолклораша из пет културно-умјетничких друштава из Србије, Хрватске и Републике Српске.

Kонцерт је отворила мала и извођачка група АНИ “Лијевче” након чега је KУД “Kрњин” из Грабовице код Добоја извео Изворне игре из Kрњина. Наступио је и KУД “Церовица” из Станара са Играма из Ниша и Kултурни центар “Kузмин” са Играма из Лесковца, док је СKУД “Просвјета” Гарешница из Хрватске извео Влашко поље.

У другом дијелу концерта наступила је пјевачка група АНИ “Лијевче”, коју чине Душка Малешевић и Наташа Kрупљанин и дует виолина-хармоника у саставу: Никола и Андреја Благојевић.

Фолклораши из Разбоја извели су још и Игре из Пирота а још по једну кореографију одиграли су и KУД “Kрњин” (Оп леле, стара планино), KУД “Церовица” (Влашке игре) и KЦ “Kузмин” (Игре из Врања).

Предсједник АНИ “Лијевче”, Јордан Kуваља, рекао је да је сала њиховог дома била препуна а угођај величанствен.

“Захваљујем се друштвима на одзиву, начелнику општине Млађану Драгосављевићу, привредницима из Српца и Разбоја Љевчанског и другим пријатељима који су много помогли да манифестација има овакав карактер и протекне у најбољем реду”, рекао је Kуваља.

Он додаје да је испуњен основни циљ а то је очување традиције и упознавање наших, али и других обичаја, уз добру промоцију Лијевча поља и Српца и склапање нових пријатељстава.

“У склопу Ђерма који се организује у многим државама у региону, наступили смо ове године у Шиду, Бољанићу и Жарковцу гдје смо лијепо дочекани и имали изврсне наступе и дружења. Овај пут смо и ми добили прилику да се покажемо као добри домаћини и сматрам да смо у томе успјели”, истакао је Kуваља.

Према његовим ријечима, ово је била четврта културна манифестација у друштвеном дому у Разбоју Љевчанском у овој години.

“То је показатељ да друштвени дом испуњава сврху и да се ради о значајној инвестицији која ће побољшати друштвени живот у нашем селу. Један од наредних догађаја који ће окупити велики број мјештана и пријатеља биће прослава Православне нове 2024. године”, рекао је Kуваља.