Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Због екстремних врућина избјегавати боравак на отвореном од 10 до 17 часова

Због екстремних врућина избјегавати боравак на отвореном од 10 до 17 часова

Републички хидрометеоролошки завод РС упозорава грађане да од данас па све до краја и почетком сљедеће седмице слиједи период веома топлог времена и високих дневних температура. За дане викенда понегдје ће температура достићи и 40°С.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске позива грађане да, с обзиром на екстремно високу температуру ваздуха, колико је могуће што мање времена проводе на отвореном, на директном сунцу, посебно у најтоплијем периоду дана од 10 до 17 часова.

Најављене врућине могле би утицати на већину популације, због чега се препоручује боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, избјегавање већих физичких напора, чешће туширање млаком водом и равномјерно узимање што више течности.

Ове препоруке посебно се односе на труднице и особе које имају хронична обољења, а код којих се могу јавити појачане тегобе, али и симптоми попут главобоље, опште слабости, раздражљивости, исцрпљености, као и проблеми са спавањем.

У случају појаве тежих тегоба, обавезно се треба јавити љекару, саопштено је из ресорног министарства.

Приликом изласка на отворено, препоручује се максимална заштита од УВ зрачења, боравак у хладу када год је могуће, узимање веће количине течности уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера, мањи лаганији оброци током дана, као и коришћење широке, свијетле и лагане одјеће од природних материјала, те капа или шешира са широким ободом и сунчаних наочара.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске посебно апелује на родитеље да у овом периоду заштите дјецу током боравка напољу, односно да се придржавају препоручених мјера за заштиту од високих температура, а посебно да обрате пажњу на опасност од остављања дјеце у паркираним возилима, чак и на кратко.