Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

За развој општине Србац до 2023. године планирано 7.29 милиона КМ

Општинска управа Србац опредјељена је да настави са развојем наше локалне заједнице у наредне три године, у складу са важећом Стратегијом развоја, због чега је за реализацију 25 инфраструктурних пројеката планирано улагање у износу од 7.29 милиона KМ.

Ово је један од закључака са данашње треће редовне сједнице Скупштине општине Србац на којој су одборници разматрали 39 тачака дневног реда а сједници су присуствовала 24 одборника.

Међу усвојеним тачкама је био План имплементације развојних пројеката општине Србац од 2021. до 2023. године а средства у износу од 7.29 милиона KМ ће највећим дијелом бити обезбијеђена путем ресорних министарстава у Влади Републике Српске, донатора, привредних и јавних субјеката, међу којима ће дио обезбиједити Општина Србац из буџета, као и грађани властитим учешћем.

На сједници је усвојен и извјештај о остварењу акционог плана имплементације развојних пројеката Општине Србац за 2019. годину из којег је видљиво да се у овом периоду, од планираних 27 пројеката укупне вриједности 3,8 милиона KМ, проводило 20 пројеката док је седам одгођено или се од њих одустало из одређених разлога.

Међу важнијим пројектима на којима се радило, и који ће бити настављени у наредном трогодишњем циклусу су реконструкција локалих путева и улица, проширење и унапређење водоводне и електро-енергетске мреже, изградња капацитета за пластеничку производњу и система за наводњавање, уређење каналске мреже и реконструкција насипа, као и израда и реализација плана промоције Српца као инвестиционе локације, развој привредне сарадње са дијаспором и унапређење образовног програма средње школе у складу са потребама привреде.

У дискусији по овим тачкама, одборник СНСД, Александар Бабић, рекао је да је видљиво да је рад Општинске управе у протекле четири године био континуиран и да су реализовани пројекти донијели добробит нашој општини.

“Сачувана је ликвидност буџета и постојећа радна мјеста а захваљујући менаџерским способностима начелника општине и његових сарадника, привукла су се средства из спољних извора финансирања, од грантова Владе РС, фондова и слично. Посебно значајна је била реконструкција пута од Црнаје до Ножичког, Расавца и још неколицине путних праваца, санација врбаско-савског насипа, изградња водовода у Жупском Разбоју и других који су у значајној мјери побољшали живот људи на овим просторима. Вјерујем да ће истим темпом бити настављено и у наредне три године”, рекао је Бабић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, подсјетио је да је у току пројекат измуљивања, крчења и кошења око 12 километара каналске мреже, који није реализован неколико деценија у Српцу, што ће у значајној мјери побољшати систем одбране од поплава.

У расправи је учествовао и одборник ПДП Саша Јовичић који је апеловао на неопходност побољшања привредне климе у Српцу и потребу веће искориштености природних потенцијала, попут ријечних токова у сврху промоције туризма, док је одборник ПДП Мићо Малбашић нагласио потребу образовања кадрова из области текстила, дрвопрераде и пољопривреде, односно увођења ових смјерова у средње школе јер се ради о водећим привредним гранама у Српцу у којима је запослен највећи број људи.

Одборник СНСД Бранко Граховац похвалио је ниво улагања у инфраструктуру у задње четири године и домаћински однос локалне власти према буџету, док је одборника ДНС-а Данка Драгојевића занимао број запослених у овом периоду и тренд раста привредних субјеката.

Одговор је добио од начелника Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марка Михољчића који је рекао да је број запослених од 2017. године у константном расту и да је забиљежен највећи број запослених још од 2010. године, захваљујући прије свега проширењу капацитета постојећих субјеката, уз отварање једног броја нових погона и предузећа.

По овој тачки дискутовали су и одборници Желимир Урић и Драган Лепир из СДС-а који су исказали потребу већег нивоа улагања у Бардачу, Бајинце и друга околна села.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је у овим мјесним заједницама реализовано неколико пројеката посљедњих година, попут реконструкције пута од Гламочана до Бардаче, санације једног дијела пута кроз Бајинце и слично, а у плану је да ова села буду обухваћена проширењем водоводне мреже и другим значајним инвестицијама у наредним годинама.

На данашњој сједници било је ријечи и о утрошку средстава за пројекте омладинских неформалних група у 2020. години за шта је из општинског буџета издвојено 12.244 KМ. На овај начин подржана је изградња и санација спортских терена и играоница и других важнијих иницијатива младих.

У дискусији по овој тачки, одборник СНСД Бранко Граховац је рекао да је преко Омладинског савјета општине Србац, на чијем је челу, велики број младих добио подршку у аплицирању ових пројеката, како ове, тако и претходних година.

Одборник СДС Желимир Урић захвалио се Општини Србац на финансијској подршци јер је један број пројеката релизован у Бардачи и додао да би средства наредних година требала бити већа за ове намјене. Према његовим ријечима, неформална група младих из Бардаче је реализовала још неке корисне иницијативе у селу кроз пројекат Омладинске банке.

Одборник СНСД Александар Бабић је такође похвалио овај пројекат, а нарочито чињеницу што су се на конкурс пријавили млади различитих узраста, те из готово свих дијелова наше општине.

Због обимности данашње сједнице која је трајала готово седам часова, преостале извјештаје објављиваћемо наредних дана на нашој интернет страници.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *