Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Засједао Општински штаб због погоршане епидемиолошке ситуације

Због наглог погоршања епидемиолошке ситуације у општини Србац у последњих десетак дана, данас је у Српцу засједао Општински штаб за ванредне ситуације са којег је још једном упућен апел грађанима и власницима угоститељских објеката, али и послодавцима и запосленим радницима у јавном и приватном сектору на строго поштовање мјера и препорука Института за јавно здравство РС, те избјегавање јавних окупљања у групама већим од 50 лица.

У одсуству начелника општине Млађана Драгосављевића сједницом Штаба је предсједавао замјеник начелника Владимир Гужвић који је рекао да је на подручју Републике Српске и општине Србац посљедњих дана дошло до наглог скока броја заражених лица новим вирусом али и особа које се налазе у кућној изолацији.

Много је више млађих особа које се јављају у респираторну амбуланту србачког Дома здравља па је закључено да ће у наредном периоду инспекцијски органи у сарадњи са припадницима Полицијске станице Србац пооштрити контроле угоститељских објеката и грађана који користе њихове услуге као и радника запослених у привредним субјектима због веће могућности међусобног контакта.

Још једном се скреће пажња на поштовање и обавезу придржавања важећих наредби о радном времену, држање дистанце, избјегавања јавних окупљања у групама већим од 50 лица и ношења маски.

Директор Дома здравља Србац Мирко Стојић је рекао да је примјетан пораст броја особа са респираторним инфекцијама са неких двадесетак пацијената који су били позитивни на вирус корона прије десетак дана, на 52 новообољела. То је за готово два и по пута више новозаражених у односу на период од прије два мјесеца, а више лица се упућује и на болничко лијечење.

„Мало смо се опустили у посљедње вријеме јер је око два мјесеца ситуација била стабилна, међутим вјероватно због новог британског соја корона вируса дошло је до повећања броја новообољелих“, рекао је Стојић.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић је информисао Штаб да је протеклог викенда у сарадњи са републичком инспекцијом извршена акција контроле рада угоститељских објеката и поштовања мјера, те да је слична акција у Српцу планирана и наредног викенда.

„Том приликом један локал је затворен због већег присуства гостију од дозвољених 50. Примјетно је да млади не носе маске, док се радно вријеме поштује и нема већих проблема“, рекао је Билановић.

У посљедња 24 часа у општини Србац према подацима Дома здравља Србац, регистрована су два новообољела лица од којих је један мушкарац средње животне доби и налази се у кућној изолацији, а у другом случају немају информације јер се вјероватно ради о пацијенту који је на болничком лијечењу.

Чланови штаба су информисани да се закључно са данашњим даном у изолацији налазе 134 лица из Српца, од чега је 53 активно позитивно на вирус корона, Од почетка пандемије заражене су 704 особе, од чега се опоравило 624 а преминуло 27 лица.

Да је слична ситуација у цијелој Републици Српској свједочи податак да су у посљедња 24 часа тестирана 984 лабораторијска узорка а вирус корона је потврђен код 283 особе.

Директор Дома здравља Мирко Стојић је информисао да ће вакцинација „Спутњик В” вакцином према инструкцијама Института за јавно здравство РС почети ове седмице у општини Србац.

Прво ће према њиховој препоруци бити вакцинисани здравствени радници који то желе, особе смјештене у домове за стара лица и радници запослени у домовима за стара лица, док ће остали грађани старије животне доби и особе које болују од разних хроничних обољења морати бити стрпљиви још једно вријеме и сачекати препоруке Института за јавно здравство.

Штаб је на данашњој сједници донио одлуку да се све мјере продужавају до 11. марта, што је у складу са закључком кога је донио Републички штаб за ванредне ситуације.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *