Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Епидемиолошка ситуација и даље тешка, подржане мјере републичког штаба

У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, Штаб за ванредне ситуације општине Србац, којим је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић, на данашњој сједници донио је одлуку да се на подручју србачке општине не уводе додатно пооштрене мјере већ да се уз строго поштовање упутстава Института за јавно здравство РС у цјелости испоштује најновији закључак Републичког штаба по којем се од данас дозвољава рад угоститељских објеката под одређеним условима, а дјеца нижих разреда се од сутра враћају на наставу.

То значи да се забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 30 лица, те сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица.

До 8. априла од 6 до 22 часа дозвољен је рад угоститељским објектима на отвореном простору а биће могуће послуживање хране и пића у вањском простору објекта само уколико је отворен барем са три стране, без обзира да ли је простор наткривен.

Од 8. априла дозвољава се рад угоститељским објектима (на отвореном и у затвореном простору) за смјештај, исхрану и пиће.

На почетку сједнице присутне је поздравио начелник Млађан Драгосављевић који је рекао да је у србачкој општини и даље висок број новозаражених особа због чега је још једном апеловао на одговоран однос свих грађана. Он је рекао да је прошле седмице у сарадњи са Територијалном ватрогасном јединицом Србац извршена дезинфекција градских улица и центара мјесних заједница као и дјелимично у стамбеним зградама у сарадњи са Заједницама етажних власника.

Констатовано је да су капацитети у болницама Градишка и УKЦ Бањалука, када је ријеч о пацијентима са средње тешком и тешком клиничком сликом , попуњени и да је у дане викенда у општини Србац регистровано 15 новообољелих лица. Ситуација је и даље алармантна и тешка, а закључно са данашњим даном активно заражених је 51 особа, у изолацији се налази 135 лица, а од почетка пандемије преминуле су 33 особе.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији директор Дома здравља Мирко Стојић је рекао да је ситуација и даље веома озбиљна и сложена, а то је поткријепио подацима да у просјеку готово једно лице дневно изгуби битку са короном. Он је рекао да је једини лијек придржавање епидемиолошких мјера и вакцинисање.

“Болнице у Градишци и Бањалуци су пуне пацијената који су обољели од вируса корона са средње тешком и тешком клиничком сликом, тако да је тренутно око 600 особа COVID позитивних у Универзитетско-клиничком центру у Бањалуци и 80 и више у Општој болници Градишка. Kапацитети су скоро на максимуму, па је и даље једини лијек придржавање мјера, ношење маске и држање дистанце” рекао је Стојић.

О раду Полицијске станице Србац и придржавању мјера говорио је нови командир Синиша Шњегота који је истакао да епидемиолошка ситуација захтјева додатно ангажовање полицијских службеника нарочито на мјестима гдје се окупља омладина као што су викенд насеља и слично али да ће учинити све у циљу заштите здравља становништва.

“Мањак нам је полицијских службеника, али дајемо максимум у обиласку општине јер су нам мигранти додатни проблем и овом приликом бих похвалио полицијске службенике који се заиста труде и дају све од себе да заведу ред у овој области и пруже пуну подршку инспекцијским органима”, рекао је Шњегота.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић рекао је да су инспекција и комунална полиција сваким даном ангажовани на контроли рада и поштовања епидемиолошких мјера у трговинским објектима и већим привредним погонима и додао да ће од данас више вршити контролу рада башти угоститељских објеката.

“Од четвртка 8. априла дозвољава се рад угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће па ће нам то бити приоритет у раду, а Општина Србац би требало да усклади радно вријеме угоститељских објеката као што је то у сусједним општинама Лакташи, Градишка и Прњавор” рекао је Билановић.

Директор KП ”Водовод” Драго Јовичић поставио је питање члановима штаба постоји ли могућност да Србац добије веће количине вакцине.
Говорећи о имунизацији грађана директор Дома здравља, Мирко Стојић је рекао да су прошле седмице вакцину примиле 103 особе преко 65 година у спортској дворани у Српцу, да је све прошло у најбољем реду и да се наредних дана надају значајнијој испоруци како би могли на дневном нивоу вакцинисати више грађана.

“Појављују се разне дезинформације око вакцинисања особа преко 65 година. Имамо укупно 12 тимова породичне медицине укључујући ту и Приватну здравствену установу ”Хемера”, а из сваког тима смо узели једнак број лица између 7 и 8 који су најстарији грађани, и не оправдавам овакве притужбе. Спремни смо одмах изаћи на пункт чим добијемо веће количине вакцине” рекао је Стојић.

Доктор Стојић је рекао да је вирус веома смртоносан али да уколико смо дисциплиновани и придржавамо се мјера то нам је сасвим довољно да живимо нормално без додатних репресивних мјера. Како каже, он није за пооштравање, већ поштовање постојећих мјера уз личну одговорност и према себи и према другима.

Kада су у питању школе, општински штаб је закључио да се од сутра у складу са закључком Републичког штаба наставља одвијање васпитно-образовног рада у просторијама основних школа, за ученике од првог до петог разреда основних школа, као и одвијање продуженог боравка.

За остале ученике од шестог до деветог разреда, ученике средње школе, као и за студенте универзитета, настава ће се и даље одвијати онлајн кориштењем средстава електронске комуникације, у складу са инструкцијом надлежног министарства.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *