Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Еколошки активизам младих из Српца у оквиру Зелене мреже

Еколошки активизам младих из Српца у оквиру Зелене мреже

Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ реализовало је током претходног викенда у Неуму трећи дио пројекта „Еко-активизам младих у Босни и Херцеговини“, на којем је учествовало око 40 младих из Српца и Неума, а два члана удружења, Немања Краљ и Никола Живанић, учествовали су на радионици „Упознавање са Циљевима одрживог развоја“, која је одржана 3. априла у УН згради у Сарајеву.

Све активности реализоване су кроз чланство Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ у Зеленој мрежи БиХ.

Након што je у фебруару указано на значај мочварних и планинских екосистема активностима на Бардачи и у Националном парку „Козара“,кроз пројекат „Еко-активизам младих у Босни и Херцеговини“ настављене су еколошке активности с циљем указивања на значај, али и велику угроженост мочварних екосистема у Босни и Херцеговини.

„У Неуму су нас дочекали представници Удруге „Маре нострум“, који су партнери на овом пројекту, те ученици Средње школе „Неум“ са професорицом Сандром Мустапић. На самом почетку дводневног догађаја представник Удруге „Маре нострум“ Марио Ловрић указао је на угроженост живог свијета у мору, са акцентом на шкољку периску (Pinnanobilis), за чије изучавање смо екипи из Неума уручили Го Про камеру”, рекла је извршни директор Цезара, Тања Шњегота.

Након едукативног дијела, са преко 30 младих реализовали су еколошку акцију прикупљања отпада на плажи, а на крају акције уручили су двије канте за одлагање отпада Средњој школи „Неум“, као што су то урадили и у Тренинг центру ПМФ-а на Бардачи, те у Националном парку „Козара“.

“Осим наведених активности, угостили смо морску научницу Адлу Кахрић, која је са нама подијелила вишегодишње искуство у изучавању мора, те указала на један од највећих проблема у морским екосистемима – присуство микропластике. Дводневно дружење смо заокружили сјајном дискусијом о значају еколошког активизма, те развојем идеја о будућим заједничким активностима”, истакла је Шњегота.

Пројекат “Еко активизам младих у Босни и Херцеговини” се спроводи у склопу пројекта Јачање Зелене мреже у БиХ којег финансира Амбасада Републике Италије у БиХ, а имплементира и суфинансира Развојни програм Уједињених нација у БиХ (УНДП БиХ). Пројекат је представљен и на радионици о Циљевима одрживог развоја у Сарајеву, на којој је учествовало око 40 младих активиста из 18 локалних заједница у Босни и Херцеговини.

“Пројекат завршава наредне седмице, када ће волонтери из Српца реализовати акцију уређења градског парка у Српцу. Ово је уједно и прилика да позовемо све заинтересоване младе да нам се придруже на завршној акцији у Српцу”, нагласила је Шњегота.