Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Душко Векић из Гламочана уловио сома капиталца на Врбасу у Пријебљезима

Душко Векић из Гламочана уловио сома капиталца на Врбасу у Пријебљезима

Душко Векић (26) из Гламочана слободно вријеме најчешће проводи на ријекама и језерима бавећи се спортским риболовом кога је заволио још од малих ногу и може се похвалити да су се на његову удицу у посљедњих годину дана качили капитални примјерци рибе.

Након што је у априлу прошле године, током васкршњих празника, на ријеци Сави уловио сома тешког чак 72 килограма, овај пут му се посрећило на првомајски празник када је на Врбасу у Пријебљезима, на локалитету Крупљанина камен, упецао још једног капиталца. Будући да није имао вагу процијенио је да је био тежак између 18 и 20 килограма.

Прошле године је битку са грдосијом дугачком чак 230 центиметара водио са пријатељем Кристијаном Пантелићем који је такође успјешан риболовац, а овај пут је сам извукао сома на обалу.

“Око 17,30 часова, на први забачај, два метра од обале, сом је покупио варалицу и тада је кренула борба која је трајала петнаестак минута. Прво сам га кренуо ухватити лијевом руком, након чега се истргнуо и дао у бијег а након тога сам га поново привукао и извукао десном руком”, рекао је Душко.

Након што је објективом, уз помоћ Кристијана, овјековјечио тренутак улова, Векић је као и сваки прави спортски риболовац, под слоганом „ухвати и пусти“, рибу вратио назад у ријеку.

“Сматрам да је то хумано и корисно за одржавање рибље популације, нарочито из разлога што је сом кога сам уловио била женка спремна за мријест”, каже Душко.

Од опреме је користио штап „Dam Effzett“ 80г бацања, машиницу „Penn Slammer“, шпагу 0,20 милиметара и мамац главињару Немо 40г.

“Пецањем се бавим од пете године и кренуо сам прво са оцем а послије са другарима на мањим водама у близини куће. Најчешће пецам на Врбасу у околини Разбоја, углавном са обале, док сам на Сави претежно у чамцу. Мислим да у србачки водотоцима има још већих капиталаца, нарочито у Сави гдје сигурно има сомова тешких 90, па чак и 100 килограма”, истиче Душко који се бави месарством.

Његов пријатељ Кристијан са којим често прекраћује вријеме током пецања ловио је шаране тешке од 15 до 19 килограма, амура од 16 кг и друге капиталце а већим уловима у посљедње вријеме може се похвалити и Небојша Шарић из Каоца који је за свега годину и по дана успио уловити три сома капиталца од 15, 20 и 33 килограма.