Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Дружење једанаест пловила из Српца и Градишке на ријеци Сави

Дружење једанаест пловила из Српца и Градишке на ријеци Сави

На потезу од Српца до Градишке у суботу 9. јула по први пут је одржана Савска регата која је окупила 11 пловила из ове двије локалне заједнице.

Регату су организовали Наутички клуб “Сидро” Србац, Туристичка организација општине Србац, Центар за културу и спорт Србац и Културни центар Градишка.

Седам бродица новоформираног Наутичког клуба “Сидро”, упутило се узводно до 40 километара удаљене Градишке гдје су им се прикључили други учесници и организовано заједничко дружење.

На путу је Сава, због екстремно ниског водостаја и јаког вјетра, приредила многе замке, због чега није организован одлазак до бившег логора Јасеновац и одавање почасти страдалима, као што је било планирано.

“Водостај је био екстремно низак и људи су морали знати тачно куда могу проћи да се не би насукали. Али сви они добро познају корито Саве и важно је да су се вратили кућама живи и здрави”, рекао је Борис Рађен-Барба, капетан бродице “Гром” Градишка.

Радован Митраковић из Наутичког клуба “Сидро” каже да се идеја о одржавању регате јавила прије годину дана.

“Након тога регистровали смо клуб, а увјерен сам да ће наредних година бити још више учесника како бисмо на овај начин провели дан у природи и одали почаст страдалим логорашима, у току Другог свјетског рата, у злогласном логору Јасеновац који се налазио на обали Саве”, истакао је Митраковић, који је и директор Центра за културу и спорт Србац.

Учесник регате, Ђуро Ракић из Српца, каже да је регата протекла добро, али су морали бити на опрезу због великог броја плићака.

“Све остало је било у најбољем реду, уз дружење и забаву. Сваки викенд требало би проводити на овакав начин”, сматра Ракић.

Мирослав Вуковић, директор Културног центра Градишка, изразио је увјерење да ће већ идуће године Србац и Градишку направити већу регату.

“Надам се да ће ова манифестација заживјети и било би добро да једне године домаћин буде Србац а друге Градишка”, истакао је Вуковић.