Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Други “Bardača Meet Up” окупио 50 младих из разних крајева БиХ

Други “Bardača Meet Up” окупио 50 младих из разних крајева БиХ

У организацији Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.”, поводом Свјетског дана заштите животне средине, јуче је одржан други по реду “Bardača Meet Up” који је имао за циљ указивање на значај заштите животне средине, те повезивање младих из различитих организација у Босни и Херцеговини.

Први “Bardača Meet Up” организован је прошле године, а вођени одличним искуством прошлогодишњих учесника, у Цезару су одлучили да догађај прерасте у традицију и да сваког петог јуна на Бардачи окупљају младе ентузијасте, екологе, заљубљенике у природу, те организације које својим радом дају велики допринос очувању животне средине.

Овогодишњи “Bardača Meet Up” почео је заједничком акцијом садње ботаничке баште аутохтоних врста дрвенастих биљака у дворишту Тренинг центра Природно-математичког факултета у Бардачи, а наставио се презентацијама појединаца и организација који дају велики допринос заштити животне средине у Босни и Херцеговини.

Презентацијски дио био је веома инспиративан и едукативан, а говорници су били:

– Никола Kурија (Бања Лука) – Представљање рада Центра за животну средину из Бања Луке;

– Амела Мракић (Травник) – Представљање рада Центра за едукацију младих из Травника;

– Емир Делић (Бихаћ) – Едукативна радионица о дендрологији;

– Зорана Селак и Нина Пилиповић (Градишка)- Представљање рада Удружења “Мост” из Градишке;

– Ирина Kљајчин и Сара Рацковић (Србац) – Представљање рада Удружење грађана “Ц.Е.З.А.Р.”;

На Бардачи је било око 50 учесника из 11 организација: Удружење грађана “Ц.Е.З.А.Р.” Србац, Волонтерски сервис Републике Српске, Удружење “Мост” Градишка, Центар за економски и рурални развој Kрнете, Институт за развој младих “Перпетуум мобиле” Бања Лука, Мрежа “М.О.Ц.А.Р.Т.”, Центар за животну средину Бања Лука, Омладински клуб Теслић, Центар за одрживи развој Бихаћ, Центар за едукацију младих Травник, као и Омладинска организација “Центар” из Мркоњић Града.

Догађај је подржан кроз чланство Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.” у Зеленој мрежи БиХ, уз финансијску подршку Амбасаде Италије у Босни и Херцеговини и УНДП-а, као и Општине Србац, кроз календар културно забавних манифестација Општине Србац, те Центра за економски и рурални развој кроз пројекат Мисли о природи.

Овим догађајем обиљежен је и почетак недјеље климатских акција, које организује УНДП у сарадњи са Делегацијом Европске Уније, АИЕСЕЦ-ом и многим другим партнерима.

Захвалност се упућује и волонтерима Локалног волонтерског сервиса из Српца који су помогли организацију догађаја.