Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Драгољуб Сивац из Разбоја Љевчанског добија нови дом

У склопу Програма за опоравак од поплава – стамбено збрињавање, који се финансира у оквиру Развојног програма Уједињених нација, започела је изградња нове куће за Драгољуба Сивца (52) из Разбоја Љевчанског.

Сивац је живио у трошној кући која је готово у потпуности оштећена у поплавама 2014. године, након чега је постала неусловна за живот. Након поплава је адаптирао једну просторију у помоћном објекту гдје живи протеклих шест година у веома тешким материјалним условима.

Шансу за нови живот добиће у склопу пројекта УНДП БиХ, који се заједнички реализује са Општином србац и Мјесном заједницом Разбој Љевчански.

УНДП је обезбиједио највећи дио средстава за изградњу куће а Општина Србац ће финансијски учествовати са износом од 5000 KМ, уз обезбјеђење потребних грађевинских дозвола и довођење струје, воде и канализације. Мјесна заједница Разбој Љевчански је обезбиједила плац за изградњу куће а радове изводи фирма “Промакс” д.о.о. из Модриче.

Испред мјесне заједнице, на овом пројекту је ангажован одборник Јордан Kуваља који је рекао да ће на овај начин бити ријешено најважније животно питање за њиховог суграђанина који готово три деценије живи у лошим стамбеним условима.

“Његово трошно домаћинство је скроз уништено у поплавама прије шест година и на овај начин ћемо трајно ријешити његово стамбено питање. Очекујемо да се кућа изгради до прољећа након чега планирамо пронаћи донаторе који ће помоћи у опремању”, рекао је Kуваља.

Он додаје да ће кућа бити изграђена одмах поред куће демобилисаног борца Зорана Црномарковића којем је такође недавно изграђен нови дом уз помоћ Фонда солидарности Борачке организације Србац, а плац је такође обезбиједила Мјесна заједница Разбој Љевчански.

Драгољуб Сивац живи сам и нема најближих сродника, а преживљава тако што повремено ради за надницу, док му помоћ пружа и мјесна заједница.

Начелник општине Млађан Драгосављевић каже да локална управа подржава овакве и сличне пројекте како би се грађанима који се налазе у стању социјалних потреба омогућили стамбени услови достојни човјека.

Он додаје да је у склопу истог пројекта прије три године заједно са УНДП БиХ изграђено пет, дограђена једна и обновљено 45 кућа.

„Дио средстава који је тада преостао УНДП је усмјерио смо како бисмо изградили кућу за нашег суграђанина из Разбоја Љевчанског. Дугорочно је у плану да се обнови још један број кућа оштећених у поплавама, али након што УНДП донесе одлуку колико ће домаћинстава бити укључено у овај пројекат на републичком нивоу”, рекао је начелник Драгосављевић.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *