Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Драган Тутњиловић из Српца уловио сома капиталца на Сави тешког 39,2 килограма

Драган Тутњиловић из Српца уловио сома капиталца на Сави тешког 39,2 килограма

Иако се риболовом бави већ десет година, Српчанин Драган Тутњиловић (31) неочекивано је јуче стигао до улова каријере упецавши на ријеци Сави сома дугачког 172 центиметра и тешког чак 39.2 килограма.

Истинског капиталца, који је права ријеткост, уловио је у 5.30 часова у близини ушћа Врбаса у Саву а борба са грдосијом трајала је око пола часа.

“Уочио сам га прије два дана у ноћним сатима, гдје је ловио на површини воде ситну рибу и одмах се видјело да је већи примјерак у питању. Јуче ујутру сам му покушавао ући у траг али је било узалуд, готово да се није примјећивала било каква активност рибе. И већ када сам планирао да кренем кући, одрадио сам пар посљедњих забачаја и један од њих, био је успјешан”, рекао је Драган.

У том тренутку није било никога са њим, али му је већ након петнаестак минута у помоћ прискочио старији колега који је кренуо у риболов.

“Било је упитно да ли ћу га успјети извући јер прибор није баш био намијењен за ову величину рибе, али се на крају срећно завршило”, каже Драган.

Од опреме је користио вараличарски штап и машиницу марке Shimano, штап тежине бацања 30-80 и машницу величине 4000. Како каже, за добар улов пресудило је добро познавање терена и навика рибе.

“Сваке године се већ традиционално лове већи сомови на ушћу у Српцу у љетним мјесецима, што су доказале моје искусне колеге Душко Векић и Небојша Шарић, па сам желио да и ја опробам срећу. Имао сам до сада више уловљених примјерака сома и смуђа, највише до десет килограма, али ниједан није био тако значајан као овај. Ипак се овакви примјерци ријетко улове, можда свега пар у животу”, каже Драган.

Дио меса планира продати а нешто ће, како каже, задржати за себе и породицу.

“Чуо сам приче да већи сомови и нису баш нешто укусни за јело, али оставио сам мало за себе да видим колико у томе има истине”, каже Драган.