Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Дојава о бомби и у основним школама у Српцу, Ситнешима и Разбоју, обустављена настава

Дојава о бомби и у основним школама у Српцу, Ситнешима и Разбоју, обустављена настава

Анонимну дојаву о постављеној бомби јутрос су добиле и све основне школе на подручју србачке општине због чега је обустављена настава.

Директорица ОШ “Јован Јовановић Змај” Србац, Мануела Рађевић Јокић, каже да је обавијештена полиција која тренутно врши противдиверзиони преглед а дјеца су пуштена кућама.

“Чим смо добили јутрос дојаву на школски мејл јавили смо полицији која тренутно обавља преглед а контактирамо и родитеље да дођу по дјецу”, рекла је она.

Директорица ОШ “Доситеј Обрадовић” Разбој, Силвана Секулић, каже да је анонимни мејл стигао и овој школи након чега су дјеца, учитељи и наставници одмах удаљени из школе.

“Настава се неће даље одвијати у првој смјени а још увијек је неизвјесно и у другој. Јавили смо полицији и чекамо на њихов долазак јер због великог броја дојава још увијек нису успјели стићи до наше школе”, рекла је Секулић.

У основној школи “Вук Караџић” Ситнеши такође нема наставе. Директорица Весна Савић каже да је ноћас у 02.15 часова на школски мејл стигла дојава о постављеној бомби након чега су дјецу и наставно особље такође удаљили из школе.

“Ученици из централне школе у Ситнешима смјештени су на школско игралиште а ученици из Лепенице налазе се у кућици за игру, која је довољно удаљена од школе. Ђаци из подручних школа у Ћукалима и Горњим Срђевићима тренутно чекају родитеље да дођу по њих”, рекла је Савић.

Она је додала да је контактирала полицију која ће ускоро стићи и у ову школу како би извршила противдиверзиони преглед.

Ноћас у 3.50 часова слична дојава је стигла и Центру средњих школа “Петар Кочић” због чега и у овој школској установи нема наставе а ученици, професори и радно особље удаљени су из школских просторија.

Директор школе, Миленко Живанић, каже да је дојава стигла у “нежељену пошту” школског мејла, такозвани “спам”, а насловљена је са “Страх”.

“Увидом у поруку позвали смо полицију и обавијестили ресорно министарство а ученике и раднике смо евакуисали на безбједну удаљеност”, рекао је Живанић.

У ресорном министарству су издали саопштење у којем се потврђује да је велики број школа у Републици Српској запримио мејл са дојавом о бомбама.

“Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске извршили су противдиверзионе прегледе у великом броју школа а тамо гдје још увијек није завршен, лице мјеста се обезбјеђује и оне неће бити отворене док год се преглед не заврши, односно на утврди да нема безбједносних пријетњи”, наводи се у саопштењу.

Министар просвјете и културе РС Наталија Тривић рекла је да ће настава у школама у Републици Српској бити настављена тек када се увјере да су објекти, након дојава о бомбама, безбједни.

Прије седам дана анонимне дојаве о постављеним бомбама добиле су и бројне школе у Сарајеву а прије двадесетак дана и више стотина школа широм Србије, али за сада се ти случајеви не могу довести у вези са најновијим дојавама у Српској.