Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Дочек владике Саве, новог викара епископа бањалучког, у четвртак у Храму Свете Тројице у Бањалуци

Дочек владике Саве, новог викара епископа бањалучког, у четвртак у Храму Свете Тројице у Бањалуци

Његово преосвештенство епископ марчански Сава, нови викар владике бањалучког Јефрема, биће свечано дочекан у четвртак, 13. јула у 18 часова у Храму Свете Тројице у Бањалуци.

Владика Сава изабран је на посљедњем мајском засједању Светог Архијерејског Сабора Српске православне цркве за новог викара (помоћника) епископа бањалучког Јефрема. До сада је обављао дужност викарног епископа и шефа кабинета патријарха српског Порфирија.

У четвртак од 18 часова биће служена вечерња молитва са доксологијом у част новог викара епископа бањалучког.

“Позивамо вјерни народ да својим молитвеним присуством увелича овај значајан догађај”, навели су у Епархији бањалучкој.

Епископ Сава (Бундало) рођен је 9. децембра 1984. године у Бањалуци као Бојан Бундало, али је одрастао у Српцу гдје је завршио основну школу, а потом, по благослову епископа бањалучког Јефрема (Милутиновића), уписао и завршио Цетињску богословију.

На Православном богословском факултету Универзитета у Београду дипломирао је 2010. године. Постдипломске студије завршио је на Институту Васељенске Патријаршије у Шамбезију, Швајцарска, гдје је магистрирао.

Ментор му је био чувени православни канонич проф. др Власије Фидас. Замонашен је 2019. године у манастиру Осовица, у близини Српца, руком владике Јефрема када и добија монашко име Сава.

У чин јерођакона рукоположен је другог дана Божића, на празник Сабора Пресвете Богородице 8. јануара 2020. године у Саборној цркви у Загребу. У презвитерски чин рукоположен је у петој недјељи великог поста, 18. априла 2021. године, руком патријарха српског Порфирија.