Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Дочекан владика Сава, нови викар епископа бањалучког

Дочекан владика Сава, нови викар епископа бањалучког

Нови викар епископа бањалучког Јефрема, владика марчански Сава, свечано је дочекан синоћ у Храму Свете Тројице у Бањалуци.

Велики број вјерника, свештеника и монаха присуствовали су вечерњој молитви са доксологијом, у част владике Саве.

У емотивном говору, њему се обратио владика бањалучки Јефрем, који је на посљедњем мајском засједању Сабора Српске православне цркве затражио да му највише црквено тијело додијели замјеника.

У надахнутој бесједи, владика је подсјетио на разлоге због којих је затражио да се донесе оваква одлука, али се присјетио и периода када је дошао у трон бањалучких епископа.

„Те давне 1980. стање у цркви било је лоше. Али од тада је Црква напредовала. Изграђени су нови, а обновљени стари храмови, а народ је дошао у те храмове. Иде добро, иако нам времена нису ишла наруку. Снага је било мало, средства недовољно, али било је воље. А она је чинила да наши успјеси буду овакви”, рекао је владика.

Kако је рекао, људи у цркви знају да је више него природно да долази до смјене људи.

“Одлазе очеви, долазе синови. Тако је и у Цркви. Ја сам осјетио да је дошло вријеме, да је здравље тако и да би Црква стагнирала. Зато сам од Сабора затражио да ми се додијели викар и хвала им што су моју молбу услишили”, рекао је епископ Јефрем.

Потом се обратио и владики Сави, којем је поручио да “долази у дом свога оца”.

Владика Сава захвалио се и Сабору, али и преосвећеном владики Јефрему, а вјерном народу поручио да ће његов једини програм бити да све да на изградњу Цркве Божије у овом крају, у љутој Kрајини.

“Црква је та која треба да расте, да се узвисује и постоји, да би и ми кроз њу достигли небеса”, казао је владика Сава.

Дочеку владике Саве присуствовали су, између осталих, игуман манастира Осовица, архимандрит Теофил са братијом и протојереј Жељко Сарић, старјешина Храма Васкрсења Господњег у Српцу.