Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Демобилисани борци Другог батаљона окупили се на дружењу у Дворинама

Демобилисани борци Другог батаљона окупили се на дружењу у Дворинама

У Дворинама је јуче одржано традиционално дружење некадашњих припадника Другог пјешадијског батаљона Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.

Представници батаљона прво су положили цвијеће на спомен костурницу на градском гробљу а потом и на централном спомен обиљежју у Српцу.

Kод спомен обиљежја у Повеличу евоциране су успомене на деветорицу погинулих бораца из овог мјеста који су своје животе дали за Републику Српску а трочлана делегација положила је цвијеће и запалила свијеће у Влакници на гробном мјесту првог ратног команданта Другог батаљона Јанка Гужвића.

Окупљене борце у Дворинама поздравио је предсједник организационог одбора, Зоран Ђурић, који је захвалио свима који су помогли у организацији дружења.

“Циљ дружења је да се подсјетимо на ратни пут батаљона али и да генерације које долазе не забораве наш допринос у ставарању и одбрани Републике Српске”, рекао је Ђурић.

Поздравни говор прочитао је један од ратних команданата, Драган Алексић, који је подсјетио да је батаљон формиран 1. октобра 1992. године и своје ратне задатке извршавао на орашком, добојском, требавском, озренско-возућком и градачачком ратишту гдје је дочекао крај Одбрамбено-отаџбинског рата.

“Цијело то вријеме, часно и поштено, извршавали смо ратне задатке и дали допринос у одбрани српског народа гдје год смо се налазили. Храбро смо одолијевали нападима непријатеља у чијим редовима су се налазили бројни фанатици. Најтеже нам пада чињеница да смо на Паљенику остали без 23 саборца од којих се за десеторицом још трага. Вјерујемо да њихове жртве нису биле узалудне. Из званичних извора сазнајемо да је на наше снаге од двије хиљаде бораца, непријатељ напао са 22 хиљаде војника, укључујући и злогласни одред Ел муџахид. То никада не смијемо заборавити и истину морамо преносити на наша покољења”, рекао је Алексић.

Зоран Ђукић, који је такође обављао дужност команданта Другог батаљона, рекао је да се број живих бораца из године у годину смањује али да се традиција дружења треба наставити сваке године. Апеловао је на саборце да у дружење укључе своје потомке како не би изблиједило сјећање на ратни пут Другог батаљона.

“Ово је примјер како да његујемо традицију на наш ратни пут који није био нимало лак. Ми смо тих деведесетих година јединствено стали у одбрану српског народа. И данас нам је то јединство потребније него икада. Можемо са поносом рећи својој дјеци да смо у Одбрамбено-отаџбинском рату урадили велику ствар, створили Републику Српску”, рекао је Ђукић.

Поред припадника Другог пјешадијског батаљона, дружењу су као гости присуствовале породице погинулих бораца, саборци са Возуће, начелник општине Млађан Драгосављевић, командир Полицијске станице Србац Синиша Шњегота, помоћник директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Мирослав Љубојевић, делегација Борачке организације општине Србац и Удружења ратних војних инвалида, као и Миливој Драгомировић који је израдио у дуборезу грб Другог пјешадијског батаљона.