Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Делегација општине Србац на обиљежавању 31 године од пробоја Коридора

Делегација општине Србац на обиљежавању 31 године од пробоја Коридора

Делегација општине Србац присуствовала је данас на Дугој Њиви код Модриче обиљежавању 31 године од пробоја Коридора кроз Посавину на Видовдан у којем су погинула 852 борца Војске Републике Српске, 13 припадника Министарства унутрашњих послова Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

Нашу делегацију чинили су начелник општине Млађан Драгосављевић, предсједник Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова на подручлју општине Србац, Душко Митрић и предсједник Одбора ратних војних инвалида у Борачкој организацији општине Србац, Горан Тривунић.

Поред њих, цвијеће на спомен обиљежје положили су посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Виктор Нуждић, који такође воде поријекло из Српца.

Обиљежавању су присуствовали и предсједник Републике Српске, Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, те министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, затим представници градова и општина, делегације Трећег пјешадијског Република Српска пука, представници невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, као и остале званице.

У манастиру Дуга Њива служена је литургија, а потом и помен и положени су вијенци и цвијеће на спомен-обиљежју, након чега су учесници “Марша 12 километара за 12 бањалучких беба” пустили су голубове као симбол мира.

Војна операција Коридор 92 трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.

“Видовдан – пробој Коридора” обиљежава се у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске као историјски догађај од републичког значаја.