Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Делегација општине Новогорођец у тродневној посјети Српцу

Делегација општине Новогорођец у тродневној посјети Српцу

Свечаностима поводом прославе крсне славе и Дана општине Србац присуствовала је и делегација братске општине Новогрођец из Пољске са којом општина Србац има братске односе и дугогодишњу сарадњу.

Делегацију Новогрођеца предводио је градоначелник Роберт Релих који је изразио захвалност на позиву и додао да је пријатно изненађен напретком Српца у посљедњих неколико година.

„Нисам долазио пет година у вашу општину и уочио сам да је на сваком кораку евидентан напредак у односу на ранији период. Желим да се општина Србац још више развија и да наша сарадња и даље траје. Преносим вам поздраве свих становника Новогорођеца и честитке поводом крсне славе и Дана општине“, рекао је Релих.

Споразум о сарадњи са овом пољском општином потписан је прије десет година и од тада су остварени бројни међусобни контакти, од размјене културно-умјетничких друштава до долазака већег броја Пољака у обилазак некадашњих локалитета у Мартинцу, Грабашници, Раковцу и другим мјестима у србачкој општини у којима су некада живјели њихови преци у првој половини прошлог вијека, након чега су се колективно вратили у домовину.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да су на заједничком састанку у згради Општинске управе, којем је присуствовао и предсједник Скупштине општине Милош Будић, исказали опредјељеност да се сарадња унаприједи и да се организују чешће међусобне посјете.

„Надам се да се више неће дешавати прекиди од неколико година и да ћемо једни друге обилазити и размјењивати искуства. Драго ми је што градоначелник Роберт Релих прати ситуацију у нашој општини и види да смо направили значајне искораке а исто тако сам се увјерио да су забиљежени позитивни помаци и у развоју општине Новогрођец“, рекао је начелник Драгосављевић.

Делегација Новогрођеца присуствовала је синоћњој академији у Дому културе „Угљеша Kојадиновић“ као и данашњим вјерским обредима у православним храмовима, концерту фолклора на градском тргу и другим свечаностима.