Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Делегација Новогрођеца стигла на славске свечаности у Српцу

Делегација Новогрођеца стигла на славске свечаности у Српцу

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић данас је са сарадницима угостио делегацију пољске општине Новогрођец коју је предводио градоначелник Роберт Релих.

Ове двије општине потписале су 2012. године споразум о братимљењу чиме су се опредјелиле да развијају пријатељске односе и различите облике сарадње и очувања успомена на период када су територију општине Србац, крајем 19. и почетком 20. вијека, насељавали Пољаци, који су се по завршетку Другог свјетског рата вратили у домовину.

„Задовољство ми је што сам имао прилику угостити представнике Новогрођеца чија посјета нам потврђује да и даље гајимо блиске везе са овом средином. Увјерио сам се да је Новогрођец између двије моје посјете 2017. и 2023. године направио велики искорак и веома је корисно покупити њихова искуства и начин на који функционишу, у односу на европске претприступне фондове али и на остале активности које спроводе. Закључили смо да ћемо на прољеће организовати размјену у области спорта гдје планирамо организовати одлазак наше фудбалске екипе у Пољску на ревијалну утакмицу поводом отварања њиховог новосаграђеног и реконструисаног спортског центра“, рекао је начелник Драгосављевић.

Градоначелник Новогрођеца, Роберт Релих, каже да је радо прихватио позив начелника да са својом делегацијом буде гост на свечаностима поводом крсне славе и Дана општине Србац.

„Имамо јако добру сарадњу са општином Србац. Одржавамо наше контакте редовно у свим областима, нарочито у области културе, и надамо се да ће нам наши пријатељи из Српца поново доћи у посјету. Преносим поздраве свих становника Новогорођеца и честитке поводом крсне славе и Дана општине“, рекао је Релих.

На крају пријема размијењени су поклони а делегација Новогрођеца присуствоваће вечерас свечаној академији у Дому културе „Угљеша Kојадиновић“ и сутрашњим вјерским обредима у православним храмовима, концерту фолклора на градском тргу и другим свечаностима.

Данашњем пријему присуствовали су замјеник начелника Владимир Гужвић и предсједник Скупштине општине Милош Будић.