Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Дан Срђевчана одржан по четврти пут

Дан Срђевчана одржан по четврти пут

Мјештани Доњих и Горњих Срђевића уз игру и пјесму јуче су обиљежили Дан Срђевчана.

Поред мјештана који живе у ова два села дружењу су присуствовали Срђевчани који се налазе на привременом раду у иностранству а који нису заборавили своје коријене.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Срђевићи, Раде Гудаловић, рекао је да је дружење имало и хуманитарни карактер јер је прикупљено 1.300 КМ за породицу обољеле суграђанке Наташе Давидовић из Српца.

“Kористимо ово вријеме када су наши мјештани из дијаспоре на годишњем одмору како би се окупили и дружили. Иницијативу за дружење покренули су Раде Вученовић који је на привременом раду у иностранству и свештеник Ненад Ђурић, а четврти пут се састајемо. Драго нам је да је сваки пут све већи одзив и сигурни смо да ће се традиција наставити”, рекао је Гудаловић.

Свештеник Ненад Ђурић је у свом обраћању рекао да су Срђевићи били и остали мјесто препознатљиво по својој гостољубивости.

Дружењу Срђевчана присуствовао је и архимандрит Теофил који је позвао све оне који су напустили родни крај да се врате на огњишта и ту граде своју будућност.

“Нема љепше, благословеније и боље земље од наше која је натопљена крвљу предака. Водите рачуна о њој, а сви који сте је привремено напустили трудите се да се што прије вратите у отаџбину да је заједно уредимо и сачувамо за будућа покољења. Домовина је тамо гдје је дом али ово је ваша отаџбина, земља отаца ваших”, рекао је архимандрит Теофил.

Министар финансија у Влади Републике Српске, Зора Видовић, није крила задовољство што је у свом селу заједно са својим Срђевчанима.

“Морамо пружити помоћ селима као што су Срђевићи и омогућити младима да овдје завршавају своје школовање, да остану у свом селу, запосле и формирају породицу на свом огњишту. Свима који желе да се врате из иностранства у име Владе Републике Српске обећавам подршку како би им омогућили да овдје почну свој посао и допринесу развоју свог мјеста. Укључићемо се и у процес адаптације цркве и изградње новог друштвеног дома у селу”, рекла је Видовић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да ће Општина Србац у сарадњи са Владом Републике Српске наставити подржавати развој овог и свих осталих села на подручју наше општине.

“Ријетко гдје осјећам срдачну добродошлицу као што је то случај у Срђевићима. Ово је село у којем живе сложни и вриједни домаћини а то нам је у овом тренутку најпотребније. Само заједно можемо унаприједити стање у вашем мјесту а ми ћемо вам помоћи, како са локалног тако и републичког нивоа”, рекао је начелник Драгосављевић.

У оквиру Дана Срђевчана обављено је богослужење и положени су вијенци и запаљене свијеће на спомен обиљежје подигнуто у част петорице погинулих бораца Војске Републике Српске из Срђевића.

Дружење су својим наступом увеличали чланови Фолклорног удружења грађана “Мотајички вук“ из Ситнеша и Сања Врејић са пјесмом “Сини јарко сунце са Kосова”.