Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Данас је Свјетски дан пчела.

Обиљежавање Дана пчела подиже свијест о пријетњама опрашивачима попут пчела од стране неконтролисаних људских активности.
„Ако се има у виду да сваки трећи залогај у исхрани човјека зависи од пчела и њихове опрашивачке дјелатности, није тешко закључити да би са нестанком пчела полако нестао и човјек, рекао је Ранко Мачинковић предсједник Удружења пчелара ,,Кошница” из Српца
Према његовим речима многа средства која се употребљавају за заштиту пољопривредних култура погубно утичу на све инсекте опрашиваче, а поготово на медоносну пчелу и на нашем подручју.
„Пчела ове отровне материје уноси у кошницу и тако загађује комплетну кошницу, трује легло и све чланове пчелиње заједнице. Све кошнице које се налазе у близини површина које се третирају пестицидима су директно угрожене и њихов опстанак се доводи у питање, поготово у пролеће када се врши неконтролисано прскање воћњака. Такође је веома јак утицај пестицида који се користе у заштити других пољопривредних култура“, истакао је Мачинковић.
Када је о тренутном стању у пчелињаку ријеч Мачинковић каже да је багрем почео цвјетати 13. маја што је дало наду пчеларима да би приноси могли бити добри али кишно вријеме умногоме ће утицати на количине меда у кошницама а то ће се видјети средином јуна мјесеца када пчелари планирају прво врцање меда.
Удружење пчелара ,,Кошница” Србац броји око 40 чланова од који њих 16 има по педесет и више друштава.

Тема Свјетског дана пчела 2021. је “Ангажиране пчеле: Изградите боље за пчеле”.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *