Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Грантови за организације цивилног друштва, јавне институције и медијске стручњаке

Грантови за организације цивилног друштва, јавне институције и медијске стручњаке

У оквиру пројекта Kултура и креативност за Западни Балкан (CC4WBs) кога реализују UNESCO, British Council и Италијанска агенција за развојну сарадњу (AICS) а финансира Европска унија, расписани су јавни позиви за финансирање путем грантова и јачање капацитета.

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈЕ И ПОЈЕДИНЦЕ

Пријавити се могу организације цивилног друштва и јавне институције из Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Kосова, Сјеверне Македоније и Србије а омогућено је грант финансирање до 80.000 евра по пројекту.

Предложени пројекти могу трајати од 3 до 18 мјесеци а крајњи рок за подношење пројеката је 31. март 2023. године, у 17 часова по средњоевропском времену.

Тематске области:

  1. Унапређивање локалних културних простора кроз остваривање партнерстава између јавних институција и приватног сектора

Подносиоци пројектних пријава су позвани да припреме приједлоге за усмјеравање локалног стваралаштва, културног предузетништва и одрживог кориштења културног насљеђа, и да промовишу културну и креативну валоризацију јавних простора, доприносећи тако развоју локалне заједнице, укључујуцћи младе и жене.

  1. Мобилност умјетника, медијских и стручњака у културном сектору, тако да се повежу и да промовишу разноликост културних израза

Ова тематска област је подијељена на два ЛОТ-а.

ЛОТ 1: Подносиоци пријава су позвани да припреме приједлоге који имају за циљ унапређење капацитета медијских професионалаца и креатора садржаја који се баве темама из области умјетности и културе на тај начин што ће се супростављати дезинформацијама, чиме се јача слобода изражавања, али и слободни, независни и плуралистички медији.

ЛОТ 2: Подносиоци пријава су позвани да поднесу приједлоге за развој платформе “Creative Gate”, дигиталног портала чији је циљ да промовише и олакша сарадњу са и међу професионалцима из домена културних и креативних индустрија широм Западног Балкана.

  1. Регионално повезивање, сарадња и промоција са циљем унапређивања културне продукције и приступа

Ова тематска област је подијељена на три ЛОТ-а.

ЛОТ 1: Подносиоци пријава су позвани да поднесу приједлоге за било коју од наведених тачака, или њихове комбинације:

Међуградски фестивали, умјетничка такмичења, културни догађаји и регионална сарадња за истраживање и развој културе и стваралаштва са фокусом на одрживи развој;

Подстицање регионалне сарадње на одређеним темама (нпр. култура и креативност за друштвене иновације), укључивање партнера из различитих градова или стварање могуц́ности за размјену са и између Creative Cities, у сарадњи са UNESCO Creative Cities из земаља Западног Балкана и из ЕУ;

Умјетничке резиденције из било које врсте умјетности или културног израза на Западном Балкану или у сарадњи са земљама ЕУ са циљем да подрже мобилност умјетника и културних дјелатника.

ЛОТ 2: Апликанти се могу пријавити за грант за секторски развој кроз предлагање одрживих, самоуправних Culture and Creativity Learning Labs фокусираних на теме пословног планирања, управљања, ангажовања заједнице, комуникације, заступања, прикупљања средстава, продукцијом и техничким вјештинама, као и умјетничких и кустоских пракси.

ЛОТ 3: Kандидати се могу пријавити за грант за умјетничке копродукције које имају за циљ да подрже регионалне сарадње које адресирају друштвене изазове у региону, али и да стимулишу продукцију кулурног садржаја, као и мобилност. Пожељно је да кандидати развију и промовишу идеје од глобалне важности у умјетничкој и културној продукцији.

  1. Заштита и кориштење културног насљеђа за одрживи развој

Подносиоци пријава су позвани да припреме мање пројекте на тему културног насљеђа како би подстакли локално учешће и ангажовање заједнице за одрживи развој, али и да подрже дефинисање, побољшање или имплементацију инклузивних и одрживих система управљања и планова за локалитете.

Да бисте преузели формуларе за пријаву, провјерили критеријуме и прочитали услове, пажљиво прочитате упутство за подносиоце пријаве које можете преузети ОВДЈЕ.

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ИСКАЗИВАЊЕ ИНТЕРЕСОВАЊА ЗА ПОЈЕДИНЦЕ

Пријавити се могу пунољетни професионалци из културних и креативних индустрија, медијски стручњаци и други појединци заинтересовани за креирање медијских садржаја о култури и креативности.

Могућности: Изградња капацитета и професионални развој за појединце из културног, креативног и медијског сектора.

Kрајњи рок за подношење пријава: 15. март 2023. године, у 17 часова по средњоевропском времену.

Тематска област:

Мобилност умјетника, медијских и стручњака у културном сектору, тако да се повежу и да промовишу разноликост културних израза

Ова тематска област подијељена је на два ЛОТ-а, који су даље подијељени у различите програмске циклусе.

ЛОТ 1 / Програмски циклус 1: Creative Leaders Academy – Очекивано трајање је приближно мјесец дана у првој половини 2023. године.

ЛОТ 2 / Програмски циклус 1: Creative Spotlight – Очекивано трајање активности стручног усавршавања је приближно два мјесеца у првој половини 2023. године. Након завршетка те фазе, требало би да почне производња медијског садржаја.

ЛОТ 2 / Програмски циклус 2: Борба против дезинформација – Очекивано трајање активности је око два мјесеца након првог програмског циклуса. Након завршетка те фазе, требало би да почне производња медијског садржаја.

Да бисте преузели формуларе за пријаву, провјерили критеријуме и прочитали услове, пажљиво прочитајте упутство за исказивање интересовања ОВДЈЕ.

У сврху детаљнијег информисања о свакој тематској области прочитајте Смјернице за подношење пројеката ОВДЈЕ.