Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Гојко и Горан све ближе Хиландару: Километар до грчке границе и пет дана до циља

Гојко и Горан све ближе Хиландару: Километар до грчке границе и пет дана до циља

Српчани Гојко Басурић и Горан Грабовац који су из манастира Осовица кренули на ходочашће до Хиландара, стигли су до границе између Сјеверне Македоније и Грчке након 31 дан пјешачења.

Од првог дана, уз вјеру у Бога али и сопствене могућности, овај двојац у просјеку дневно прелази од 35 до 40 километара како би стигли до православне светиње.

“Пјешачимо већ 32. дан, жуљева и умора има, појави се и неки бол, али се успијемо одморити до наредног јутра тако да без проблема настављамо путовање које смо себи зацртали. На километар смо од границе са Грчком, а остаје нам још пет дана до Хиландара”, рекао је Грабовац.

Због погоршања епидемиолошке ситуације посјете манастирима у Грчкој су забрањене. Ипак, они не спадају у категорију туриста, јер иду искључиво из вјерских убјеђења па сматрају да неће имати проблем на крајњем одредишту.

“Забрана је сада за улазак на Свету гору, али за туристе. Ми идемо из вјерских разлога у виду ходочашћа тако да мислим да нећемо имати проблема”, рекао је Грабовац.

Нису их заобишли ни тропски дани. Ипак, успјешно рјешавају и ту препреку.

“Висока температура ваздуха је отежавајући фактор. У недјељу нам је било нестало и воде јер смо пролазили кроз ненасељени дио Сјеверне Македоније. Без воде смо ишли 20 километара, јер не можемо да носимо превише воде, а и када се угрије није за пиће. Али добро то су само неке од препрека са којим се сусрећемо и хвала Богу које успјешно рјешавамо”, казао је Грабовац.

Гојко Басурић, који је и раније ишао на слична поклоничка путовања, наглашава да је ово специфично по много чему.

“Имамо проблем што нам се ближи крај, јер је ово све као сан. Срећни смо што смо близу, само

пет дана хода од светиње, а оно што носимо из овог ходочашћа је да је вјера нешто што побјеђује све друго. Еуфорија и усхићење је присутно, уживамо у сваком дану и кораку”, казао је Басурић.