Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Годишња скупштина и едукативно предавање за србачке пчеларе

Годишња скупштина и едукативно предавање за србачке пчеларе

У Српцу је јуче одржана скупштина Удружења пчелара “Kошница“ на којој су разматрана годишња документа за прошлу и план и програм рада за ову годину.

Предсједник удружења, Жељко Игњатић, каже да су у прошлој години пословали позитивно и да су испуњени сви планирани циљеви.

Игњатић каже да су и за ову годину планиране едукације, предавања еминентних стручњака и састанци на којима ће размјењивати искуства и разматрати начине за унапређење њиховог рада. Такође, у плану и организовање пчеларске славе која треба да буде одржана 21. јула, а у току октобра је у плану одлазак на сајам у Београд, као и неке друге активности и подактивности у циљу што бољег пословања.

“Посебно ми је драго што као чланове од данас имамо троје младих, а то су Немања и Божидар Игњатић и Вишња Санчанин. Подмладак нам много значи и срећни смо кад нам се млади придруже. Поред разматрања докумената разговарали смо и о неким другим питањима. Договорено је да чланарина остане на нивоу прошле године, то јесте 20 KМ за пчеларе који имају до 20 кошница, 30 KМ за оне који имају од 30 до 50 и 50 KМ за оне који имају преко 50 кошница“, каже Игњатић.

Kако би се младима што више приближио значај пчеларства, као и пчелињих производа, са основним школама на подручју наше општине договорено је се организује такмичење за ликовни рад који за тему има заставу пчеларског удружења, а једини услов је да на застави ћириличним писмом буде исписано Удружење пчелара “Kошница“. Најбољи ликовни рад биће узет као лого удружења.

Након сједнице, доктор ветеринарских наука Виолета Сантрач са Ветеринарског института “Др Васо Бутозан“ из Бањалуке је одржала едукацију о болестима пчела и превентивном дјеловању.

“Циљ је био да се пчелари упознају са неким новостима којима ће бити окренути у 2023. години, а односе се на здравствену заштиту пчела, првенствено на појаву такозване америчке гњилоће и превентивно дјеловање против варое. Поред тога, имаће прилику да се упознају са њиховим обавезама према држави, другим пчеларима и још много тога“, рекла је Сантрач.

Додала је да су болести пчела значајан сегмент у производњи и да је веома тешко бити без болести пчела, а виталност пчелињих заједница зависи од разних болести које заједно чине једну потребу за здравственом заштитом пчела, која је веома компликована и захтјевна.

Предавању је присуствовао и Бојан Балабан, виши стручни сарадник за сточарство Подручне јединице Градишка, при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, који је рекао да је ово била прилика да се пчелари упознају са мјерама подстицаја на које имају право према Правилнику о подстицајима.

Балабан појашњава да право на премију за производњу селекционисаних матица имају пчелари који су уписани у евиденцију пчелара Републике Српске и који су поднијели захтјев за регистрацију репроцентра.

“Премија за производњу селекционисаних матица износи до 3 KМ по матици, а захтјев се може поднијети до краја јуна текуће године. Пчелари имају право на подстицајна средства за успостављање тестних станица за тестирање пчелињих матица, а захтјев за ову мјеру се подноси до краја септембра. Такође имају право на премију за производњу и узгој пчела, које остварују удружења пчелара и пчеларске задруге чији су чланови уписани у евиденцију пчелара и пчелињака Републике Српске који имају најмање 30 кошница, а премија износи до 12 KМ по пчелињем друштву. Удужење пчелара захтјев може подијети до 31. јула текуће године”, истакао је Балабан.