Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Већа издвајања из буџета за спорт и пронаталитетну политику

Већа издвајања из буџета за спорт и пронаталитетну политику

Скупштина општине Србац усвојила је на данашњој 18. редовној сједници ребаланс буџета за 2022. годину у износу од 18.383.000 KМ који је за 33 одсто већи од првобитног плана.

Начелница Одјељења за финансије, Зорица Стаменић, рекла је да је до повећања у односу на првобитни план за 4,57 милиона KМ дошло због увећања прихода од индиректних пореза, уврштавања инвестиционих пројеката који су финансирани из буџета Републике Српске, краткорочног задужења код НЛБ банке, а изради ребаланса допринијело је и смањење прихода од комуналне таксе на фирму, повећање расхода за лична примања и расхода по основу кориштења роба и услуга, грантова и капиталних издатака.

„Порески приходи су за 17 одсто већи од првобитног плана, непорески приходи за два одсто, властити приходи буџетских корисника за 10 одсто и слично, док су расходи већи за 12 одсто. Што се тиче појединих корекција, у ребаланс је уврштена ставка суфинансирања изградње куће за самохрану мајку Невену Игњатић и набавка паркомата за паркинг службу“, рекла је Стаменић.

Одборник Бранко Граховац изразио је задовољство што је подржана хуманитарна акција „Kућа од срца“ од стране Општинске управе и додао да је близу хиљаду грађана до сада подржало ову акцију, док је одборница Данијела Божић Новковић, између осталог, тражила објашњење о стипендирању ученика са дефицитарним занимањима, које је обухваћено ребалансом за 2022. годину, на шта је добила одговор од начелнице Одјељења за финансије, Зорице Стаменић, да је стипендирано 13 ученика првог разреда средњошколског центра из Српца који су примали мјесечно 100 KМ, уз плаћене трошкове превоза.

„Ради се о занимању механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике који су стипендирани на основу одлуке о додјели стипендија за дефицитарна занимања коју је донијело Министарство просвјете и културе РС“, рекла је Стаменић.

Данијела Божић Новковић је такође питала на шта се односи ставка у износу од 5100 KМ за закуп земљишта на којој се налази дивља депонија, на шта је добила одговор од начелнице одјељења да се ради о депонији у Српцу на којој се раније одлагао отпад а која се налази на земљишту у приватном власништву физичких лица.

„Депонија је сада у фази мировања али имамо обавезу да плаћамо земљиште које користимо јер је заузета површина која се налази у приватном власништву“, рекла је Стаменић.

На данашњој сједници усвојен је и буџет општине Србац за 2023. годину у износу од 13.755.500 KМ, који је, према ријечима Стаменићеве, мањи од процјене извршења за 2022. годину јер је, према инструкцијама министарства, у буџет уврштен само дио оних пројеката који нису реализовани у 2022. години.

„Укупно планирани порески приходи су већи за пет одсто од процјене извршења у овој години, непорески приходи за осам одсто а расходи за шест одсто. Усвајању буџетских докумената претходила је јавна расправа на којој је било корисних приједлога који су уграђени у буџет“, рекла је Стаменић.

Она је додала да су, између осталог, повећана средства за спорт са 140 на 160 хиљада KМ и пружена већа подршка пронаталитетној политици са 90 на 110 хиљада KМ, а дошло је и до повећања коефицијента за 11 извршилаца који су запослени у Територијалној ватрогасној јединици Србац у складу са новим колективним уговором за запослене у јединицама локалне самоуправе.

„Буџетом за идућу годину планирана су издвајања за здравство у износу од око 3 милиона KМ, Центар за социјални рад око 1,8 милиона KМ, за младе око 200 хиљада KМ, пензионере 40 хиљада KМ и тако даље“, истакла је Стаменић.

Одборница Бојана Михољчић Шапурић, као предсједница Kомисије за буџет и финансије, подржала је приједлоге ребаланса за ову и буџета за идућу годину, за кога је рекла да има развојну компоненту.

„Поред подршке спортистима, пронаталитетној политици, младима, односно студентима за које су повећана издвајања, видимо да ће више средстава бити издвојено и за учешће у пројектима, субвенције предузећима за запошљавање, пољопривредним произвођачима и слично“, рекла је она.

Одборница Мара Цвијановић Делевић похвалила је што је прихваћен приједлог са прошле сједнице да се издвоји више новца за утрошак горива за Дом здравља Србац за превоз пацијената док је одборник Данко Драгојевић подржао споразум који је постигнут између Општинске управе и Територијалне ватрогасне јединице о обезбјеђењу већих новчаних примања за ватрогасце.

Драгојевић је скренуо пажњу да су буџетом смањена давања за посебну заштиту бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца и додаје да би се ова ставка требала кориговати у тренутној ситуацији када су присутна разна поскупљења.

„Позивам такође локалну управу да преиспита тренутни број запослених у администрацији и да крене у реформу наредне године како би се број радника смањио на оптималан број а вишак усмјери предузећима у реалном сектору који свакодневно траже нове раднике“, рекао је Драгојевић.

Одборник Желимир Урић похвалио је активност коју је провела Општинска управа на суфинансирању уређења фасада стамбених зграда и додао да би ову активност требало наставити и у наредном периоду. Он је похвалио и повећање средстава за стипендисте и пољопривреднике и предложио да се за наредну годину повећају средства за суфинансирање омладинских пројеката са 15 на 20 хиљада KМ, те да се средства по појединачном пројекту младих подигну са 1500 на 2000 KМ.

„Такође бих апеловао да се не умањују средства за одржавање некатегорисаних путева, као што је планирано за идућу годину, те да се више поради на постављању свјетлосне сигнализације и саобраћајних знакова јер има доста кривина које нису означене. У том погледу поздрављам постављање свјетслосне сигнализације код школе у Гламочанима. Такође подржавам запошљавања младих и стручних људи али било би добро да цијели процес буде транспарентнији и да јавни конкурси буду уочљивији у медијима“, рекао је Урић.

Одборник Бранко Граховац похвалио је повећање средстава за спорт на 160 хиљада KМ и истакао да су потребе клубова још веће јер се само за рад Фудбалског клуба Слога на годишњем нивоу треба издвојити око 130 хиљада KМ.

„Око половину тог износа добијамо из општинског буџета а остатак морамо сами пронаћи и засукати рукаве што чинимо уз помоћ донатора, пријатеља клуба и на разне друге начине јер су поскупиле котизације за око 50 одсто, морамо пронаћи новац за плате, гориво за одлазак на утакмице првог тима, рад са око стотину дјеце гдје се такође плаћа гориво за одлазак на такмичарске мечеве и слично“, рекао је Граховац, који је и предсједник ФK Слога.

У дискусији је учествовао и одборник Александар Бабић који је рекао да је ове године у разне инфраструктурне пројекте уложено око 9 милиона KМ, што је највећи износ у задњих неколико година.

„Имаћемо средства за развој и у идућој години јер ће се завршавати изградња новог вртића, зграде за младе брачне парове, ту су и разна повећања по бројним буџетским ставкама и за очекивати је да буџет и даље буде стабилан и ликвидан“, рекао је Бабић.

Одборник Јордан Kуваља рекао је да је садашња општинска и републичка власт стабилизовала рад локалне развојне агенције у Српцу, којој у периоду претходне власти годинама нису уплаћивани доприноси за раднике и изразио наду да ће се у идућој години обезбиједити више новчаних средстава за разне пројекте, повећање плата и нова запошљавања.

На крају расправе о буџету усвојено је неколико амандмана, на приједлог замјеника начелника општине Владимира Гужвића, који се односе на реализацију МЕГ пројекта и пројекте комуналног уређења у неколико србачких улица, набавку постројења и опреме за централно гријање у спортској дворани, повећање приходовне стране буџета за изградњу зграде за младе брачне парове, те повећање износа за суфинансирање омладинских пројеката на приједлог одборника Желимира Урића.

На данашњој 18. редовној сједници Скупштине општине Србац одборнички мандат је додијељен Мирку Ромићу из СНСД-а, умјесто Радојице Видовића, који је изабран за посланика у Народној скупштини Републике Српске о чему више можете прочитати ОВДЈЕ.

О осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредним извјештајима на нашој интернет страници.