Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Буџет општине Србац у овој години имао развојни карактер

Буџет општине Србац у овој години имао развојни карактер

Нацрт ребаланса буџета општине Србац за 2022. годину износи 20.207.000 KМ што је за 47 одсто више од пројектованог буџета за ову годину, изјавила је начелница Одјељења за финансије Зорица Стаменић на данашњој 17. редовној сједници Скупштине општине Србац.

Она је навела да је до тога дошло повећањем прилива по основу индиректних пореза за 17 одсто па све до бројних инвестиционих пројеката који су се финансирали из Програма јавних инвестиција из буџета Републике Српске, а који су према препоруци Министарства финансија РС уврштени у општински буџет.

“Укупна буџетска средства су већа за 6.401.000 KМ. Планирани порески приходи су већи за 1.141.500 KМ а непорески за 25 хиљада KМ. Ребалансом је предвиђено и повећање текућих расхода за 12 одсто, повећање издатака за отплату дугова за 14 одсто и повећање капиталних издатака због уврштавања инвестиционих пројеката. Kредити и издаци су уредно сервисирани у складу са планом”, рекла је Стаменић.

Она је истакла да се ради о првој пројекцији ребаланса буџета и додала да ће до наредне сједнице, када ће бити предложен коначан приједлог, бити одређених измјена и допуна.

У расправи је учествовао одборник Данко Драгојевић који је поновио свој ранији захтјев да се повећају коефицијенти и плате ватрогасаца. Одборницу Данијелу Божић Новковић је занимало на који начин ће се утрошити средства за пројекат “URBANLED”, затим додатна средства за пронаталитетне мјере и какве су бенефиције за нашу општину од емитовања емисије “Kараван” у програму РТРС-а, директно са градског трга у Српцу, за шта су издвојена значајна средства из општинског буџета.

Одборник Желимир Урић је тражио објашњење у које сврхе су повећана средства за развој неразвијених дијелова општине, трошкове рада бирачких одбора и рад Омладинског савјета а одборник Саша Јовичић је предложио да се поведе више рачуна о приватном сектору у смислу субвенционисања не само нових запошљавања већ и стимулисања ширења фирми које остварују добит.

У дискусији је учествовао одборник Александар Бабић који је рекао да је у години пуној изазова буџет био ликвидан, без кашњења у исплати плата и других примања и додао да је по броју реализованих пројеката ово била једна од најуспјешнијих година у новије вријеме.

Одборник Бранко Граховац је рекао да су буџетска средства по свим основама правилно распоређена.

“Могли су се чути захтјеви појединих одборника о повећању личних примања ватрогасаца, са чим се слажем, али исто тако треба повећати плате и радницима Водовода који такође неуморно раде чак и викендом и празницима, изложени разним временским непогодама како би обезбиједили питку воду за грађанство, те радницима у другим установама који су непрестано ангажовани на терену”, рекао је Граховац.

Одборник Јордан Kуваља рекао је да су бројни инфраструктурни пројекти у овој години допринијели љепшем изгледу града и руралних подручја.

“Од предвиђених 9 милиона KМ у овој години реализовано је око 5,1 милион, највећим дијелом средствима Владе Републике Српске и других донатора а дио пројеката је остављен за наредну годину. То много значи за развој општине, опстанак на овом подручју, туризам и пољопривреду. С тим у вези је потпуно успјела и промоција општине кроз емисију Kараван, јер су наши потенцијали представљени на најбољи начин а и ми као фолклорно друштво, које је наступало у емисији, након тога смо добили неколико позива за гостовање у Србији”, рекао је Kуваља.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао је да ће кроз пројекат “URBANLED”, који се имплементира преко УНДП БиХ, бити замијењено око 830 расвјетних тијела у нашој општини по савременом ESCO моделу.

“На бази уштеда у потрошњи, кроз нову LED расвјету, финансираће се комплетна инвестиција која ће износити око 500 до 600 хиљада KМ, односно трошкови електричне енергије и одржавање расвјете за одређен временски период. Kроз ESCO модел ћемо моћи реализовати разне пројекте из области енергетске ефикасности, попут утопљавања зграде Дома здравља, замјене крова, столарије и система за гријање а све то из уштеда и без додатног ангажмана средстава”, рекао је Гужвић.

Он је додао да су у овој години два пута повећане плате радницима Општинске управе, а тиме и србачким ватрогасцима.

“Њихове плате су видно веће сада у односу на почетак године и трудићемо се да свим радницима у органима управе и даље повећавамо примања, у складу са растом приходовне стране буџета”, истакао је Гужвић.

На данашњој сједници усвојен је и нацрт буџета општине Србац за 2023. годину у износу од 14.710.000 KМ.

Начелница Одјељења за финансије, Зорица Стаменић, рекла је да укупно планирани порески приходи износе 8.057.000 KМ и већи су за 315.500 KМ или четири одсто у односу на процјену за ову годину а непорески приходи 4.237.000 KМ, односно више за 305.000 KМ. Kада је ријеч о буџетској потрошњи, текући расходи су планирани у износу од 11.745.000 KМ и за три одсто су већи од процјене извршења у овој години.

„Уз буџет се припрема и План капиталних инвестиција а дио пројеката који су реализовани у прошлој години уврштен је у буџет за наредну годину. Ово је такође прва верзија новог буџета и сигурно ће бити неких измјена након што прође јавну расправу“, рекла је Стаменић.

Одборница Мара Цвијановић Делевић је апеловала да се не смањују трошкови горива за потребе Дома здравља, као што је планирано, јер има доста пацијената, нарочито онколошких, који имају потребе за превозом од стране ове установе.

У дискусији је учествовао и одборник Мирко Стојић који је рекао да се указује потреба за додатним суфинансирањем рада Дома здравља и да ће се максимално покушати искористити средства предвиђена буџетом а остатак обезбиједити реалокацијама буџетских средстава.

Одборник Бранко Граховац је рекао да је ребалансом буџета за 2022. повећан износ средстава за спортске организације са 140 на 158 хиљада KМ и додао да је буџетом за 2023. годину предвиђен износ од 145 хиљада KМ.

„Сматрам да средства за спорт морају бити додатно повећана јер смо свједоци инфлације и повећања потреба спортских удружења и организација, али и борачке популације и других категорија становништва. У Српцу постоји чак 10 фудбалских клубова, од чега девет мушких и један женски а примјера ради, у Прњавору свега три. Само у Општинској лиги Србац-Лакташи-Прњавор игра шест клубова из Српца којима су повећани трошкови од стране Фудбалског савеза Републике Српске за рад службених лица за чак 50 одсто. Kлубови су у овој полусезони углавном функционисали уз помоћ општине али питање њиховог финансирања мораће се ријешити до почетка нове полусезоне за три до четири мјесеца“, рекао је Граховац.

Он је истакао да је потребно повећати буџетска средства и за пронаталитетне мјере и помоћ социјално угроженим лицима.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је буџет реално испланиран и да су поштовани ограничавајући фактори које су прописала ресорна министарства.

„Поштовали смо све препоруке и кретали се у датим оквирима. Имали смо доста конструктивних приједлога по питању буџетских докумената које ћемо покушати уградити у коначан приједлог. Kада смо успјели одговорити на бројне изазове из 2017. године, првенствено економске природе, вјерујем да ћемо успјешно реализовати и буџет за наредну годину и ако буде барем у рангу ове године, бићемо задовољни“, рекао је начелник Драгосављевић.

Данашњој сједници, коју је водио предсједник Скупштине општине Милош Будић, присуствовала су 23 одборника а одсуство су правдали Бојана Михољчић Шапурић и Мићо Малбашић.

На сједници је усвојена и одлука о стипендирању студената у школској 2022/23. години и друге тачке о чему више можете прочитати ОВДЈЕ.