Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Бранко Савановић учествује на руским научно-образовним форумима

Бранко Савановић учествује на руским научно-образовним форумима

Директор Народне библиотеке Србац, Бранко Савановић, учествоваће на Петом међународном омладинском едукативном форуму „EcoGREEN“ који ће бити одржан онлајн, путем зум апликације, у организацији Министарства науке и високог образовања Руске Федерације и Управе Тамбовске области.

Форум почиње у уторак 7. јуна и трајаће до 15. јуна а учешће ће узети преко 25 образовних и научних институција из Русије, Бјелорусије и Јерменије.

Савановић је једини представник из Републике Српске који ће имати прилику да се обрати члановима овог еминентног скупа чији ће фокус, током осмодневног рада, бити на повећању еколошке свијести и промовисању здравије животне средине.

„На форуму ћу излагати један од главних еколошких проблема са којим се суочавају Република Српска и БиХ а то је опасност од изградње одлагалишта за радиоактивни отпад на Трговској гори у Хрватској, уз гранични појас, чиме би било угрожено најмање 13 општина у сливу ријеке Уне и више стотина хиљада људи“, рекао је Савановић, који у Српцу води и Центар за изучавање руског језика.

Он додаје да је 24. маја учествовао и на онлајн форуму који је организован поводом Дана свесловенске писмености а 3. јуна је обиљежен и Дан руског језика у склопу којег је такође одржан форум на којем су, поред Савановића, учествовали и представници седам руских универзитета.

„У сарадњи са Руским домом из Београда планирамо ускоро кандидовати један књижевни конкурс кога је објавила Државна библиотека Русије а на који ће се моћи пријавити наши завичајни писци“, рекао је Савановић.

Он додаје да ће будуће активности Центра за изучавање руског језика у Српцу зависити управо од Руског дома преко кога ће се одвијати све активности на промовисању руског језика и културе за подручје Балкана.

„Очекујемо да ћемо на овај начин бити сертификовани за извођење једног програма у наредном периоду а очекујемо да предсједник Руског дома буде наш гост у Српцу до почетка августа“, истакао је Савановић.