Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Богојављенско пливање за Часни крст због набујале Саве без такмичарског карактера

Богојављенско пливање за Часни крст због набујале Саве без такмичарског карактера

Због обилних падавина и високог водостаја Саве, богојављенско пливање за Часни крст, које је данас одржано у Kаоцима, није имало такмичарски карактер.

Иако се за пливање пријавио рекордан број од 12 учесника, које је дошло да подржи више десетина грађана, одлучено је да се из безбједносних разлога откаже традиционално такмичење.

“Данас славимо Богојављење у специфичним околностима и због високог водостаја ријека у многим општинама и градовима неће бити одржано пливање за Часни крст. Имали смо вољу и жељу али Сава расте из часа у час и са собом носи мноштво отпада и дрвећа, тако да ситуација није безбједна. Ипак, одржали смо молитву а неколико храбрих младића је ипак искористило прилику да проведе неколико минута у ријеци и тако одржи традицију богојављенског пливања. Надам се да ће услови наредне године бити бољи”, рекао је Сарић.

Да су услови за такмичење били заиста неповољни свједочи податак да је водостај Саве код Српца данас у 12 часова износио 735 центиметара. Редовне мјере одбране од поплава проглашавају се на 860 центиметара а Сава тренутно расте сваког сата у просјеку од четири до шест центиметара и већ се излила на бројним парцелама у небрањеном дијелу србачке општине.

Награда која је намијењена најбржем пливачу, одлуком организатора, додијељена је најстаријем пријављеном учеснику, Слободану Вучићу из Српца, који је недавно прославио 50. рођендан. Он је добио један Часни крст у трајно власништво и један који ће бити преносног карактера и додјељиваће се свим наредним побједницима, а награђен је и златником од стране манастира Осовица, иконом и захвалницом.

Међу осталим пријављеним учесницима, који су добили захвалнице, били су: Милан Агић из Србац Села, Недељко Билановић из Kаоца, Марко Kокан из Kукуља, Живојин Мајсторовић и Мирко Микулић из Старог Мартинца, Милош Kлиндо из Градишке, Марко Ђурић из Новог Сада и Милан Вујинић, Дарко Николић, Љубиша Блашчанин и Горан Балатуновић из Српца.

Окупљању на Сави претходила је богојављенска литија која је кренула од храма Свете Марије Магдалине а коју су предводили протојереј Жељко Сарић и протонамјесници Александар Kустурић и Петко Вуковић. Претходно је у храмовима у Српцу и Kаоцима служена света литургија, а празнично је било и у другим храмовима широм србачке општине гдје се освећивала богојављенска водица.

Међу присутнима на данашњим догађајима били су начелник општине Млађан Драгосављевић, замјеник начелника општине Владимир Гужвић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић, посланик Народне скупштине Републике Српске Радојица Видовић, одборници Скупштине општине Србац и други грађани.

Присутне су биле и дежурне екипе Полицијске станице, Дома здравља и Територијалне ватрогасне јединице Србац.

Организатори манифестације били су Српска православна црквена општина Србац, Српски православни манастир Осовица и Општина Србац.

Традиција пливања за Часни крст обновљена је прошле године, након пет година паузе, на иницијативу предсједника Скупштине општине Милоша Будића, а најбржи међу шест пријављених учесника био је Мирко Микулић из Старог Мартинца. Рекорд за сада држи Гојко Басурић из Српца који је био најбржи на Богојављенском пливању три године заредом.