Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Библиотекари из региона на стручном семинару у Српцу

Библиотекари из региона на стручном семинару у Српцу

Народна библиотека Србац данас је домаћин стручног семинара под називом “Организација и коришћење библиотечких ресурса” који се организује у скупштинској сали у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске (НУБРС) из Бањалуке.

Семинару присуствују библиотекари из више градова и општина Српске за које ће бити организовано неколико стручних предавања.

Татјана Дуновић, руководилац матичне службе у НУБРС, рекла је да је њиховој установи законски повјерена брига о стручном усавршавању запослених у библиотекама и додала да је крајњи циљ да се отворе нове перспективе у погледу модернизације рада и праћења нових достигнућа у области библиотечких и информатичких услуга.

“По мом мишљењу, задаци библиотекара се не мијењају, али средства и процес који користимо да бисмо их обавили трпе одређене промјене. Библиотеке постоје како би служиле заједницама и друштву у цјелини и веома је важно да наставимо тражити иновације из било ког извора кога имамо на располагању”, рекла је Дуновић и додала да су овакви семинари корисни јер изграђују везу са запосленима у другим библиотекама и пружају могућност за размјену идеја и искустава.

У првом дијелу семинара, Биљана Ћелић из Народне библиотеке Мркоњић Град, говорила је на тему “Библиотеке на раскрсници између савеременог и традиционалног пословања”, након чега је Александра Стошић из НУБРС причала о библиотекару као повезници између информације и читалаца или истраживача.

Други дио семинара почеће темом “Дигитални алати и дигитални материјали као библиотечки ресурс или Kако привући ЗЕД генерације у библиотеку?” а модератор је Дијана Трубајић из Народне библиотеке “Веселин Маслеша” Лакташи. Семинар се завршава предавањем “Обогатимо завичајну збирку” кога је припремила Мирела Шарић из Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске.

Директор Народне библиотеке Србац, Бранко Савановић, рекао је да је идеју за организацију овакве врсте едукације дала један од модератора, Мирела Шарић, на сличном семинару који је одржан у Бијељини, а подршку је дала и њихова колегиница Биљана Ћелић.

“Идеју смо предочили Народној и универзитетској библитеоци, нашој матичној установи, прије свега директорици Љиљани Петровић Зечевић и руководиоцу матичне службе Татјани Дуновић које су имале повјерење и вјеровале да можемо бити организатори једног оваквог догађаја”, рекао је Савановић.

Он је нагласио да је данашњи дан веома важан за нашу локалну заједницу јер је на овај датум, прије 90 година, Србац добио данашње име.

Присутнима се обратио и замјеник начелника општине, Владимир Гужвић, који се захвалио србачкој библиотеци што је допринијела да Србац буде центар једног оваквог збивања.

“Трудимо се да промовишемо Србац у смислу културног центра, чему доприносе и остале институције, као што је Центар за културу и спорт. Овакви скупови имају нашу подршку, а нарочито библиотека која својим догађајима и манифестацијама обогаћује културна дешавања у Српцу и агилност њихових радника је за сваку похвалу. Били смо уз њих и у погледу недавне модернизације просторија библиотеке а подржаћемо и све друге напоре како би наша општина задржала своје мјесто на мапи културних дешавања у Републици Српској”, истакао је Гужвић