Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

“Бели анђео” и “Лијевче” на скупштини удружења Ђерам: У плану бројни концерти

“Бели анђео” и “Лијевче” на скупштини удружења Ђерам: У плану бројни концерти

Представници Српског културног умјетничког друштва „Бели анђео“ из Српца и Ансамбла народних игара „Лијевче“ из Разбоја учествовали су 20. фебруара у раду скупштине удружења Чувари традиције „Ђерам“ која је одржана у Пелагићеву.

У раду скупштине учествовали су делегати 29 KУД-ова из Србије и Републике Српске, а због тренутне ситуације са пандемијом вируса корона учешће нису узели делегати KУД-ова из Хрватске.

Ово удружење, између осталог, већ дужи низ година успјешно организује међународну манифестацију ”Дјеца чувари традиције – Ђерам” која окупља српска дјечија фолклорна културно-умјетничка друштва из земаља бивше Југославије.

Предсједник СKУД “Бели анђео”, Жељка Мрђа, рекла је да су 33 КУД-а из Републике Српске и Србије учлањена у дјечији Ђерам а осам КУД-ова у ветерански Ђерам.

Додаје да су ове године планирани бројни наступи у којима ће учешће узети секције њиховог друштва,  а тренутно окупљају 45 дјеце и 20 ветерана.

“Домаћини смо концерта који ће се одржати 11. јуна уз гостовање културно-умјетничких друштава из Грабовице, Равног Поља и Жарковца а идемо у госте у Kузмин 2. јула, Церовицу 9. јула и Стејановце 24. септембра”, рекла је Мрђа.

Први наредни наступ очекује ветеране СKУД “Бели анђео” већ у суботу 26. фебруара код KУД-а “Младост” у Залужанима а добили су и позиве за крај марта за гостовање у Требиње.

“Очекујемо да наши ветерани наступе 16. априла и у Шапцу а 28. маја у Малом Зворнику”, рекла је Мрђа.

Предсједник АНИ “Лијевче”, Јордан Kуваља, рекао је да је на скупштини удружења “Ђерам” договорено да њихови фолклораши гостују на три смотре фолклора у Србији, и то у Пећинцима, Сремској Митровици и Шиду.

“У плану је да будемо домаћини смотре фолклора која ће се одржати 15. октобра ове године у нашем новоизграђеном дому у Разбоју Љевчанском уз учешће бројних фолклорних друштава из региона”, истакао је Kуваља.