Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Успјела трећа акција добровољног давања крви

У организацији Црвеног крста Србац, данас је у Спортској дворани “9.јануар“ одржана трећа овогодишња акција добровољног давања крви на којој су крв даровала 53 даваоца, од укупно 69 колико се одазвало на акцију.

Секретар Црвеног крста Србац, Игор Јовичић, каже да је задовољан одзивом и додаје да је акција била успјешна као и претходне.

“Одзив на трећу акцију је више него задовољавајући, посебно ако се посматра број становника на подручју наше општине и број прикупљених доза крви. Вирус корона такође утиче на акције, али заиста можемо бити задовољни“, рекао је Јовичић и захвалио свим даваоцима који су издвојили вријеме да дођу.

Он је изразио задовољство што људи препознају значај акција и већина њих који једном дарују крв, долазе поново.

“Имамо даваоце који су крв дали преко 20, 30, 50, па и 100 пута. Недавно смо уручили плакету Ненаду Грбићу за стото давање крви, а још увијек је рекордер у броју давања Владимир Теиновић, који је дао 110. дозу крви“, рекао је Јовичић.

Данас је уручена захвалница Дејану Гужвићу који је са 43 године живота већ успио дати крв 50 пута, што је за сваку похвалу. Захвалницу је добио и Лука Лучић за 40 давања и још десетак даваоца који су крв даровали 10 и 20 пута.

Докторица Татјана Милешевић Бабић, специјалиста трансфузиологије у Градишци, каже да је у Српцу увијек одличан одзив давалаца и увијек је присутна пријатна атмосфера.

“Акција је протекла у најбољем реду и одзив је одличан с обзиром да је вријеме хладно, а и епидемија вируса корона је још увијек присутна. Kада су у питању крвне групе, тренутно су нам најпотребније нула негативна и А негативна, док осталих имамо солидне залихе”, рекла је докторица Милешевић Бабић.

Она је додала да међу Српчанима нема оних који су са акције давања крви враћени због неких тежих обољења.

Међу редовним даваоцима поново су се нашли припадници Полицијске станице Србац и чланови Мото клуба “Изгубљени”, чији је члан Васо Барашин данас крв донирао 44. пут.

“Почео сам са овим акцијама након одслужења војног рока. Са мном су стигли и пријатељи из мото клуба који су такође редовни давао1ци. Поред других ситуација, свјесни смо да се често догађају и саобраћајне незгоде, гдје је повријеђенима потребна крв. Такве незгоде дешавају се и љубитељима мотора, што је један од разлога због којег сам данас овдје. Позвао бих све људе добре воље да се одазову оваквим акцијама”, рекао је Барашин.

Владимир Теиновић крв је данас поклонио 110. пут. Kаже да му је мотив да помогне другима.

“Добровољни давалац крви сам од ране младости. Увијек сам волио помагати другима, а помисао да неком могу спасити живот за мене је нешто посебно. Наставићу и даље да учествујем док год будем могао”, рекао је Теиновић.