Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У току превентивна кампања “Лако је алкохол одбити”

У току превентивна кампања “Лако је алкохол одбити”

У Републици Српској у периоду од 17. децембра 2021. године до 31. јануара 2022. године проводи се превентивна кампања „ЛАKО ЈЕ АЛKОХОЛ ОДБИТИ“ .

Kампања има за циљ да укаже на опасност којима су изложени возачи и други учесници у саобраћају који се под дејством алкохола крећу коловозом, управљају возилом или се крећу на неки други начин. Такође, циљ кампање је указати на опасност лицима која се превозе као сувозачи или путници у возилу којим управља возач под дејством алкохола.

Реализацијом кампање очекује се повећан опрез возача, сувозача, путника у возилу, пјешака и свих осталих учесника у саобраћају.

Акцију реализују Министарство саобраћаја и веза и Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Републичка управа за инспекцијске послове, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез.

Сваке године уочи празника организују се сличне кампање са циљем смањења броја возача који возе под утицајем алкохола и проузрокују саобраћајне незгоде.

“Прошле године скоро 14 одсто возача који су проузроковали саобраћајну незгоду били су под утицајем алкохола, а чак 7,8 одсто саобраћајних незгода са погинулим лицима проузроковали су возачи са више од 1,5 промила алкохола у крви”, рекао је замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, Милија Радовић.

Он истиче да постоји директна веза између броја возача који возе под утицајем алкохола и броја саобраћајних незгода и броја погинулих.

“Према мјерењу које је провео МУП Републике Српске, 3,2 одсто возача возило је под утицајем алкохола”, рекао је Радовић.