Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У плану радови на спомен обиљежјима и изградња и адаптација кућа за борачку популацију

Борачка организација општине Србац, која броји око двије хиљаде чланова, у великој мјери је помогла рјешавање стамбене и друге проблематике најугроженије борачке популације у Српцу а по подизању и одржавању спомен обиљежја и обиљежавању значајних датума и јубилеја, једна је од најбоље организованих борачких организација у Републици Српској.

Ово је закључак са данашњег састанка начелника општине Млађана Драгосављевића са руководством Борачке организације, који је одржан у згради Општинске управе.

Предсједник Борачке организације Горан Плотан упознао је начелника са тренутним активностима, а нарочито радом Фонда солидарности у оквиру којег ће бити ријешено стамбено питање за 22 демобилисана борца са подручја наше општине.

Од тога ће до краја ове године бити изграђене три нове и реновирано 11 постојећих кућа, а остатак је реализован у прошлој години.

“Ових дана смо значајније кренули са пружањем ове врсте помоћи, па смо тако замијенили столарију на кући демобилисаног борца Стојана Вујановића из Kаоца те одвезли грађевински материјал за изградњу нове куће некадашњем саборцу Фикрету Бакоњићу из Kобаша који са сестром и сином живи у лошим условима. Очекујемо да ће Фикрет уселити у нову кућу до јесени”, рекао је Плотан.

Он је додао да је у почетној фази изградња још двије куће у Kукуљама и Новој Веси а кренуле су и припреме за адаптацију преосталих кућа које су планиране до краја године.

“Радимо и на другим активностима, попут изградње споменика једном умрлом борцу из Kорова, што је финансијски помогла Борачка организација, Општина Србац и један од србачких привредника”, рекао је Плотан.

Истиче да су прошлу годину завршили без икаквих дуговања, захваљујући највише Општини Србац која је редовно уплаћивала грантовска средства.

Начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић рекао је да је обезбијеђена финансијска подршка од Министарства рада и борачко-инвалидске заштите и Борачке организације Републике Српске за изградњу спомен обиљежја погинулим борцима из Kобаша и реновирање централног спомен обиљежја у Српцу.

“У свим мјесним заједницама су подигнута спомен обиљежја за погинуле борце Војске Републике Српске, осим у Kобашу, што ће ове године бити ријешено. Такође ћемо реновирати заједничко спомен обиљежје у Српцу које по мишљењу многих, једно од централних спомен обиљежја са најбољим идејним рјешењем у Републици Српској. Наставићемо и са обиљежавањем значајних датума и јубилеја у складу са годишњим календаром, за шта се редовно издвајају средства из буџета, по чему смо такође међу ријетким општинама у Српској”, истакао је Митрић.

Додаје да је у плану одржавање сједнице Скупштине Борачке организације и Фонда солидарности, што ће бити организовано чим се за то стекну епидемиолошки услови.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца Бранко Граховац рекао је да ће Борачка организација општине Србац, по први пут поред васкршњих пакета, подијелити пакете за Бајрам породицама бошњачке националности, чији чланови су се борили у саставу Војске Републике Српске, по чему је, како каже, наша организација јединствена у Републици Српској.

“Активно смо ангажовани и на запошљавању дјеце погинулих бораца из Српца, што смо у највећем броју завршили, по чему смо примјер другим локалним заједницама”, истакао је Граховац.

Предсједник Одбора ратних војних инвалида Горан Тривунић позвао је борачке категорије да се пријаве на јавни позив за незапослене демобилисане борце у стању социјалних потреба до 60 година живота и позив за бањско-климатско лијечење породица погинулих бораца и ратних војних инвалида који су у току.

Предсједник Предсједништва Скупштине Борачке организације Драган Алексић је рекао да се борачкој популацији омогућава рјешавање и свих других права која им припадају по закону, због чега је канцеларија Борачке организације стално доступна својим члановима.

“Тренутно смо највише фокусирани на рад Фонда солидарности како бисмо људима омогућили нормалније услове за живот али рјешавамо и друге захтјеве, а уз то успостављамо добру сарадњу са општинским и републичким институцијама. Имамо у плану да уз њихову помоћ у скорије вријеме обезбиједимо средства и за изградњу спомен обиљежја за погинуле борце из мјесне заједнице Србац”, рекао је Алексић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић дао је пуну подршку свим активностима Борачке организације.

“Посебно сам задовољан како тече рјешавање стамбене проблематике што се одвија на транспарентан начин а локална управа ће се укључити по овом и другим питањима како би борачким категоријама омогућила нормалан живот. У складу са традицијом помоћи ћемо и набавку прехрамбено-хигијенских пакета за предстојеће празнике за један број њихових чланова”, рекао је начелник Драгосављевић.