Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Усвојен ребаланс буџета за 2021. и буџет општине Србац за 2022. годину

Усвојен ребаланс буџета за 2021. и буџет општине Србац за 2022. годину

Одборници Скупштине општине Србац усвојили су на десетој редовној сједници ребаланс буџета за 2021. годину у износу од 11.257.000 KМ, што је за 15 одсто више у односу на првобитни ребаланс, као и буџет за 2022. годину у износу од 13.806.000 KМ, односно 23 одсто више у односу на процјену извршења у 2021. години.

Начелница Одјељења за финансије, Зорица Поповић, рекла је да је да је повећања ребаланса највећим дијелом дошло уврштавањем износа од 874 хиљада KМ за реконструкцију путева, зграда и објеката и инвестиционо одржавање, као трансфера од ентитета, затим повећање издатака од 150 хиљада KМ за зграду за младе брачне парове и веће остварење индиректних пореза дозначених од Управе за индиректно опорезивање за око 250 хиљада KМ.

„Према пројекцијама Министарства финансија РС, индиректни порези ће до краја године бити већи за још 250 хиљада KМ. Укупно планирани порески приходи износе око 6.5 милиона KМ и већи су за 14 одсто у односу на претходни ребаланс“, рекла је Поповић.

Она је додала да би индиректни порези у идућој години требали износити 5.9 милиона KМ или за 200 хиљада KМ више у односу на нацрт буџета.

„Порески приходи су планирани у износу од 6.6 милиона KМ, односно 39 хиљада више, а непорески приходи 3.9 милиона KМ или око 2.5 милиона KМ више из разлога укључења Дома здравља на трезорско пословање, те повећања накнаде за уређивање грађевинског земљишта и средстава за развој неразвијених дијелова општине“, истакла је Поповић и додала да је доношењу ових докумената претходила јавна расправа са корисницима грантовских средстава и буџетским корисницима која је одржана 8. децембра.

Одборница Бојана Михољчић, испред Kомисије за буџет и финансије, подржала је повећана издвајања за социјалне категорије, младе, пензионере и остале циљне групе и истакла да је стабилан буџет обезбиједио неометан рад локалне управе и јавних служби, због чега је Комисија дала једногласну подршка буџетским документима и предложила њихово усвајање.

У дискусији је учествовао и одборник Желимир Урић који је истакао потребу изградње нове амбуланте породичне медицине у Разбоју као један од будућих приоритета локалне власти, што је подржао и одборник Саша Јовичић истакавши да је у вријеме његовог мандата, као директора Дома здравља, урађен пројекат за овај објекат. Одборник Јордан Kуваља је рекао да Kлуб одборника СНСД-УС-НДП већ одавно тражи реализацију тог пројекта како би 1700 регистрованих пацијената у Разбоју имало бољу здравствену заштиту.

Одборница Душанка Игњатић предложила је шест амандмана на приједлог одлуке о усвајању буџета за 2022. годину, испред Kлуба одборника ПДП, и то да се додијели једнократно по 500 KМ свим здравственим радницима, 250 KМ свим породиљама, 200 KМ ратним војним инвалидима, 250 KМ најугроженијим пензионерима, 250 KМ најугроженијим социјалним категоријама и бесплатне уџбенике за дјецу од петог до деветог разреда.

Образлажући приједлог, Игњатић је навела са којих буџетских позиција би требало извршити реалокацију средстава, а највећим дијелом би, по њеном мишљењу, требало смањити трошкове везане за рад локалне управе, одржавање локалних и некатегорисаних путева и улица, зелених површина, уређења града, рад зимске службе и слично.

Након краће паузе током које су разматрани ови амандмани, приједлог ПДП-а није прихваћен гласовима скупштинске већине.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао је да би здравствени радници већ до краја године требали добити одређену накнаду, тако да је то један од главних разлога неприхватања првог амандмана ПДП-а.

„Познато је да Дом здравља прелази од идуће године на трезорски систем пословања и захваљујући њиховом добром пословању, али и средствима Владе Републике Српске, створени су услови да до 31. децембра сви радници ове здравствене установе буду награђени једнократном новчаном накнадом због уложених напора у санирању посљедица пандемије вируса корона. Можемо бити поносни што ћемо бити једна од првих општина које ће исплатити ту врсту накнаде и радићемо на стварању услова да се наредне године и другим здравственим радницима у Српцу исплати оваква накнада“, рекао је Гужвић.

Kада је ријеч о осталим амандманима, начелница Одјељења за финансије, Зорица Поповић, рекла је да је добар приједлог за исплату помоћи породиљама, али да је видљиво кроз буџетске документе да је ова категорија већ уврштена у виду једнократних накнада које се крећу од 250 до хиљаду KМ у зависности од броја дјеце у породици.

„Kада је ријеч о социјално угроженима, ратним војним инвалидима и пензионерима, њима су ребалансом буџета али и приједлогом буџета за наредну годину такође повећана издвајања, а имајући у виду да се ради о осјетљивим категоријама, предложене амандмане свакако треба узети у разматрање у наредном периоду. По питању амандмана за набавку уџбеника мораћемо извршити детаљне анализе колико је потребно средстава за ове намјене“, рекла је Поповић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да би се реализацијом ових амандмана довело у питање функционисање локалне управе јер се површно пришло у смислу планирања средстава за ове намјене, тако да су очигледно урађени на начин само да се скрене пажња циљних група које су њима обухваћене.

„Детаљно смо размотрили све могућности и увидјели да има услова да се здравствени радници награде за ангажман током пандемије, што је већ планирано у сарадњи са Владом Републике Српске, а социјално угроженима, пензионерима и другим осјетљивим групама такође ћемо дати већу подршку у склопу буџета. Амандман за уџбенике је добар и уколико се створе претпоставке можемо уврстити ову ставку већ наредне године у оквиру ребаланса“, рекао је начелник Драгосављевић.

У дискусијама је учествовала и одборница Мара Цвијановић Делевић која је тражила објашњења због чега је дошло до повећања одређених буџетских ставки, док је одборник Бранко Граховац похвалио повећање средстава за развој спорта, омладинске пројекте, пронаталитетну политику, посебну заштиту борачких категорија, рад Борачке организације, Удружења пензионера, Удружења жена, Радио Српца и слично.

Одборник Александар Бабић је рекао да се у протеклих пет година интензивно радило на локалном развоју а уз то је буџет сво вријеме био стабилан и нису угрожена радна мјеста.

Након усвајања буџетских докумената већином гласова присутних одборника, усвојене су и Основе економске политике за 2022. годину, чему је такође претходила јавна расправа која је одржана 8. децембра.

Овај документ предвиђа унапређење пословне, друштвене и комуналне инфраструктуре, кориштење подстицајних мјера, аплицирање на јавне позиве, санирање јавних објеката у циљу уштеде енергије, суфинансирање реализације инфраструктурних пројеката и пројеката културних и спортских манифестација, те квалитетнију сарадњу са јавним установама.

Будући да је њиме обухваћена и наталитетна политика, одборник Саша Јовичић је предложио да се посвети већа пажња вишечланим породицама у стању социјалних потреба, нарочито у онима гдје дјеца имају одређених здравствених проблема и захтјевају лијечење у специјализованим установама. Том приликом је навео примјер једне вишечлане породице у којој једно од дјеце има изражене респираторне проблеме због којих је животно угрожено, па се тражи начин да се преко надлежног фонда обезбиједе средства за лијечење у иностранству, а ако то не буде могуће, мораће се на други начин прикупити потребан новчани износ.

Начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић рекао је да се већ пружила одређена помоћ из општинских средстава посебне заштите за наведену породицу, како у лијечењу, тако и стамбеном збрињавању и додао да је потребно у наредном периоду измијенити правилник о наталитетној политици како би се још значајније помогло овим категоријама.

„Већ смо увели мјесечне накнаде за породице са четворо и више дјеце а посебан акценат желимо ставити на социјално угрожене и уколико буде сазнања о породицама којима је нужно потребна одређена врста помоћи, ресорно одјељење ће пружити помоћ у складу са могућностима“, рекао је Митрић.

Данашњој скупштини присуствовао је 21 одборник а одсуство су правдали одборници Мићо Малбашић, Данко Драгојевић и Синиша Јејинић.

О осталим тачкама које су разматране и усвојене информисаћемо вас у наредним извјештајима на нашој интернет страници.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish