Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Усвојена одлука о стипендирању и мишљење на план уписа ученика у средњошколски центар

Усвојена одлука о стипендирању и мишљење на план уписа ученика у средњошколски центар

На десетој редовној сједници Скупштине општине Србац, одборници су усвојили одлуку о стипендирању студената у школској 2021/22. години по којој ће стипендије и ове године износити 700 KМ за шта ће из општинског буџета бити издвојено 90 хиљада KМ.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да је новина у овој години да ће право учешћа на конкурсу имати студенти прве године који долазе из борачких и социјалних категорија, што до сада није био случај, јер су стипендије у првој години студија добијали само вуковци и ученик генерације.

„Ставили смо одређене приоритете по којима су борачке и социјалне категорије на првом мјесту и они сигурно добијају стипендије, као и студенти на постдипломским студијама. Даље слиједе студенти друге и виших година студија који су подијељени на два дијела, с тим да је планирано стипендирање 90 одсто студената са државних а 10 одсто са приватних факултета“, рекао је Михољчић.

Он додаје да ће студенти добијати стипендије у седам рата по 100 KМ док ће постдипломцима бити исплаћиване у једнократном износу од 700 KМ.

„Међу стипендистима је и 18 ученика првог разреда бравара/заваривача који су добили стипендије Владе Републике Српске јер се налазе на листи дефицитарних занимања, а исплаћују се преко Општине Србац“, навео је Михољчић.

Одборник Александар Бабић подсјетио је да прије шест година претходна локална власт није издвајала средства за стипендије. За стипендирање се 2017. године издвајало 50 хиљада KМ а студенти су добијали 500 KМ. Годину дана касније буџет је порастао на 60 хиљада а у овој години је за 30 хиљада већи.

„То показује да је садашња власт стално повећавала износ стипендија и да тим трендом треба наставити и наредних година“, рекао је Бабић.

Одборник Желимир Урић је рекао да је и он био један од студената који нису добијали стипендију прије шест година и додао да су стипендије јако корисне и много значе студентима за процес школовања, због чега би се њихов износ требао повећавати у континуитету.

На скупштини је усвојена и одлука о давању мишљења на приједлог Плана уписа ученика у први разред Центра средњих школа „Петар Kочић“ за 2022/23. годину.

Директор Центра, Миленко Живанић, рекао је да је планиран упис 108 ученика у пет одјељења у четири струке: гимназија, машинство и обрада метала, економија, право и трговина и остале дјелатности.

„У склопу тога планирали смо једно одјељење гимназије са 20 ученика, једно одјељење ЦНЦ оператера трећег степена са 20 ученика, по пола одјељења бравара/заваривача и новог занимања механичар мехатронике, хидраулике и пнеуматике са по 12 ученика, по пола одјељења царинских и пословно/информатичких техничара четвртог степена са 12 ученика и одјељење фризера са 20 ученика“, рекао је Живанић.

Он додаје да је након састанка Актива и Наставничког вијећа заузет став да за пет одјељења није реално увођење три четворогодишња занимања, због чега су планирана два четворогодишња и три трогодишња занимања. Из истог разлога је уведен смјер ЦНЦ оператера трећег степена умјесто техничара ЦНЦ технологија четвртог степена.

„Ове године нам долази најмањи број основаца који завршавају девети разред, односно њих 127, што није забиљежено у задњих 12 година, тако да ће бити велики изазов формирати пет одјељења. Провели смо анкету међу ученицима и родитељима гдје су од постојећих занимања најтрактивнији били фризери, због чега смо их задржали и ове године, али и бравари/заваривачи, гимназија, техничар ЦНЦ технологија и царински техничари, док су међу новим занимањима предњачили механичар мехатронике и пословно-информатички техничар“, рекао је Живанић и додао да су мишљење о плану уписа изразили и чланови Привредног савјета општине Србац.

Он каже да је по први пут урађена анализа која је показала да упис одређеног занимања није примаран разлог одласка средњошколаца у друге средине.

„Установили смо да је девет ђака уписало Саобраћајну, седморо Електро а шесторо Медицинску школу, тако да ниједно од ових занимања није било доминантно“, рекао је Живанић.

Према његовим ријечима, евидентан је проблем одласка ђака из Kобаша у Дервенту и Бањалуку, што је добрим дијелом узроковано недостатком превоза, па је апеловао на одборнике да одвоје једну одборничку накнаду за куповину школског аутобуса, при чему би и лично финансијски учествовао, уколико се на други начин не би могла реализовати ова инвестиција.

„Тиме бисмо ријешили проблем њиховог превоза на наставу у Србац а аутобус би се могао искористити и за разне манифестације и екскурзије“, рекао је Живанић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да је руководство Општинске управе дало позитивно мишљење на све планиране струке и занимања осим када је ријеч о занимању ЦНЦ оператера трећег степена.

„Сматрамо да није оправдано укидање занимања техничар ЦНЦ технологија из разлога што је било високо позиционирано на анкетама а увођењем трећег степена ЦНЦ оператера неће се добити на останку већ на смањењу броја уписаних ђака. Они ученици који су планирали уписати струку Машинство и обрада метала, четворогодишњи смјер, неће се сигурно одлучити за трогодишњи у овом случају. Све више фирми тражи кадар техничара ЦНЦ технологија и било би добро да се са оваквим приједлогом иде пред школски одбор“, рекао је Михољчић.

Он сматра да би наредне године требао бити уписан барем један од два планирана смјера који се односе на дрвопрераду и пољопривреду јер је извјесно да ће број свршених основаца бити већи у односу на ову годину, а за овим занимањима постоји велика потражња у нашој општини.

„Kада је ријеч о општинским подстицајима, прошле године смо суфинансирали мјесечну карту за ђачки превоз са 50 одсто а од наредне школске године у стоодстотном износу. Добра ствар је и што је ресорно министарство почело стипендирати браваре/завариваче из првог разреда из Српца, а плаћен им је такође превоз“, рекао је Михољчић.

Одборница Мара Цвијановић Делевић рекла је да ће бити тешко задржати занимање техничара ЦНЦ технологија јер се инжењери машинства тешко одлучују да предају у Српцу због недовољних примања а самим тим ученици немају адекватну праксу. Она је додала да је на анкетама мали број ђака био заинтереован за прехрамбени и пољопривредни сектор, тако да ће, по њеном мишљењу, бити тешко формирати једно овакво одјељење. Она се захвалила локалној управи на помоћи у санацији горњег спрата школе и упутила молбу да се помогне у опремању једног кабинета за потребе практична наставе фризера.

На јучерашњој скупштини одборници су усвојили и одлуку о начину, условима и поступку утврђивања услова за избор корисника пројекта зграде за младе брачне парове у Српцу. Поред општих услова конкурса, утврђени су и критеријуми за бодовање који се односе на старосну доб кандидата, број дјеце у породици, посебне категорије, односно борачке и родитељи дјеце са потешкоћама у развоју, те степен стручне спреме и занимања супружника.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао је да је комисија именована на прошлој сједници, коју чине представници Општинске управе и свих партија које учествују у раду скупштине, одржала три сједнице на којима је забиљежен конструктиван рад.

„На састанцима се изнио низ корисних приједлога који су преточени у ову одлуку а све у циљу да се успјешно проведе процедура избора корисника. Добили смо за сада усмену сагласност Правобранилаштва РС а ускоро очекујемо и писмену“, рекао је Гужвић.

Одборници су усвојили и одлуку о расписивању и провођењу избора за избор чланова Савјета мјесних заједница општине Србац који су планирани у недјељу 6. марта 2022. године у периоду од 9 до 17 часова.

Одборник Желимир Урић сматра да је рад мјесних заједница, по његовом мишљењу, неправедно запостављен, због чега им се треба дати већи значај, уз редовно одржавање сједница Савјета са записницима и јасно утврђеним закључцима.

Одборници Александар Бабић и Бранко Граховац у својим дискусијама су рекли да грађани треба у што већем броју да изађу на ове изборе и да изаберу најбоље кандидате који ће истински репрезентовати своје мјесне заједнице и у договору са Општинском управом рјешавати проблеме у селу.

На сједници је усвојен и Програм рада Скупштине општине Србац за 2022. годину, Програм комуналног уређења Српца, Информација о раду Полицијске станице Србац за првих девет мјесеци ове године и План рада и финансирања противградне заштите у идућој години.

Подржан је и План имплементације развојних пројеката општине Србац за период 2022-2024. године по којем су планирана улагања у износу од 6.674.500 KМ за унапређење електро-енергетске мреже, проширење мреже асфалтних саобраћајница, стамбено збрињавање социјално угрожених, проширење водоводне мреже, изградњу система за наводњавање и слично.

Усвојена је и одлука о приступању изради измјене дијела Регулационог плана између улица Моме Видовића, Љубовијске, Здравка Челара и 8. марта у Српцу, непосредно уз зелену пијацу, на којем заинтересована странка планира изградњу два стамбено-пословна објекта, о чему је на сједници говорио начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности, Дарио Кресојевић.

Између осталог, на сједници је усвојено и рјешење о именовању Богдане Михољчић за директора Дјечијег вртића „Наша радост“ на период од четири године.

Предсједник Скупштине општине Србац, Милош Будић, оцијенио је веома конструктивним рад десете сједнице као и претходних скупштинских засједања.

„Било је доста корисних приједлога позиције и опозиције, доста амандмана, од којих је већина већ уграђена у буџет за 2022. годину а неки ће можда бити планирани кроз ребаланс. Сматрам да је рад скупштине у 2021. години био квалитетан, у духу демократије, да није било увредљивих садржаја, уз међусобно поштовање и уважавање одборника. Свим грађанима општине Србац упућујем честитке поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника“, рекао је предсједник Будић.