Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Улагања у србачки спорт нису смањена због пандемије

И поред финансијских потешкоћа изазваних пандемијом вируса корона, за рад спортских организација у Српцу у овој години издвојиће се 120 хиљада KМ, један је од закључака са јучерашње четврте редовне сједнице Скупштине општине Србац.

Имајући у виду вишедеценијску традицију спорта у Српцу и запажене резултате, донесена је одлука да се улагања у спорт не смањују, односно да остану на нивоу претходне године.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да су средства за рад клубова распоређена по категоријама, а издвојено је и 10.500 KМ за суфинансирање њихових тренинга и утакмица у спортској дворани „9. јануар“.

„Расподјела се одвијала на основу броја чланова у клубу, рангова такмичења, постигнутих успјеха и слично. За већину клубова предвиђени износ остао је исти док је било мањих корекција код оних који су напредовали или назадовали у лигама“, рекао је Михољчић.

Током дискусије је одборница СДС Мара Цвијановић Делевић затражила мишљење због чега планираним средствима није обухваћен Женски фудбалски клуб Слога и предложила да се такође уврсти у буџетску расподјелу. Она је додала да је овај клуб у 2018. и 2019. добио свеукупно 1500 KМ, што је по њеним ријечима недовољно за њихове потребе.

Одговор је дао начелник Одјељења Марко Михољчић који је рекао да се клуб тренутно не такмичи у званичним првенствима и додао да уколико обезбиједе услове рада и стекну потребну лиценцу за такмичења у наредној сезони, биће им обезбијеђена средства из буџета.

Одборник СНСД Бранко Граховац рекао је да подржава развој женског фудбала у Српцу, али да се ипак треба обратити пажња на реалне потребе клубова који играју у званичним такмичењима. Према његовим ријечима, Слога на годишњем нивоу из општинског буџета добије 48 хиљада KМ али је стварно потребно између 85 и 87 хиљада KМ како би клуб функционисао.

„Самим тим на мени, који обављам функцију предсједника Слоге, преостаје да обезбиједим потребан новац који износи преко 35 хиљада KМ. Али прихватио сам тај изазов како би Слога стала на ноге. Свој посао од доласка у клуб радим волонтерски, немам чак ни накнаду за путне трошкове. Помажем клубу и као голман бранећи на утакмицама јер би у супротном за солидног голмана морали обезбиједити у овом рангу такмичења барем 500 KМ мјесечно, што је за нас много у овом тренутку“, рекао је Граховац.

Он додаје да клуб нема дуговања, на шта је највише поносан и истиче да је недавно одлучио прихватити и функцију предсједника Општинског фудбалског савеза Србац за шта такође не прима накнаду.

„Једна од мојих жеља по доласку у Слогу је била да оживим омладински погон који сада броји око 100 дјеце. Немамо довољно термина да их све примимо на тренинге због чега планирамо поставити рефлекторе на помоћни стадион како би могли тренирати и навече. Добили смо такође обећања од предсједника Фудбалског савеза Републике Српске Вице Зељковића да ће помоћи клубу и очекујемо донацију од око 100 хиљада KМ, као помоћ за изградњу свлачионица или за изградњу терена са вјештачком травом“, истакао је Граховац.

У дискусији су још учествовали и одборници Драган Лепир, Мићо Малбашић, Душанка Игњатић и Данко Драгојевић који сматра да се међу члановима комисије за расподјелу средстава за спорт не требају налазити људи који се налазе у руководству појединих клубова, али је добио одговор од секретара Скупштине општине да чланови ове комисије нису у сукобу интереса.

На скупштини се расправљало и о извјештају о утрошку средстава за културно-спортске манифестације. Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је од предвиђених 40 манифестација за које је било планирано 25 хиљада KМ, реализовано свега осам због пандемије вируса корона, за шта је утрошено 4300 KМ. Он је додао да је недавно истекао рок за пријаве на нови јавни позив и да је још увијек неизвјесно у ком обиму ће бити реализоване за ову годину.

Разматран је и усвојен извјештај о успјеху и владању ученика на крају првог полугодишта за школску 2020/21. годину о чему је дискутовао одборник СНСД Бранко Граховац који је похвалио ангажман просвјетних радника за вријеме пандемије вируса корона истичући да су успјешно едуковали ђаке у тешким условима. Посебно је истакао основну школу у Српцу у којој је свих 711 ученика окончало школску годину са пролазном оцјеном.

Одборница СДС Мара Цвијановић Делевић, која је такође просвјетни радник, захвалила се на похвалама и изразила наду да ће успјех основаца бити настављен и током средњошколског образовања, док је одборник СНСД Јордан Kуваља подсјетио на успјехе младих из Српца који редовно на пријемним испитима на факултете буду у самом врху, што доказује да у средњошколском центру у Српцу ради квалитетан наставни кадар.

Током расправе о информацији о утрошку новчаних средстава прикупљених од посебних водних накнада у 2020. години, одборница Мара Цвијановић Делевић је изнијела похвале на рачун реконструкције водоводне мреже у центру града и објекту Дома културе у Српцу јер је ријешен дугогодишњи проблем цурења воде, што ће значајно смањити трошкове станарима, али и општини. Од посебних водних накнада за овај пројекат је издвојено 39.570 KМ.

Усвојен је и извјештај о реализацији плана утрошка средстава за техничко опремање Територијалне ватрогасне јединице Србац из којег је видљиво да је утрошено 4061 KМ за набавку техничке опреме и средстава за гашење, те топловодног котла, док је одлуком која је једногласно усвојена од стране одборника за ову годину предвиђено осам хиљада KМ за набавку интервентне заштитне опреме за ватрогасце у виду чизми, рукавица, свјетиљки за шљем и слично.

Једногласно је усвојена и информација о стању у области заштите и спасавања на подручју општине Србац у 2020. години. Одборник СНСД Александар Бабић рекао је да је овај документ од изузетне важности јер смо свједоци да су претходних општина нашу општину погађале бројне поплаве, олује, земљотрес, као и пандемија вируса корона.

„Види се да локална управа придаје пажњу овој области јер је систематизацијом рада предвиђена особа која ће координирати заштитом и спасавањем и израдити план дешавања. Драго ми је што су протеклих година уложена значајна средства у чишћење каналске мреже и изградњу потпорних зидова, а у времену пандемије могли смо видјети да је карантин у Бардачи за смјештај обољелих био добро организован и један од најбољих у региону по питању квалитета смјештаја“, истакао је Бабић.

Он је изразио задовољство што је на јучерашњој сједници усвојен његов приједлог да се комунална такса за регистровање адвокатске канцеларије у Српцу спусти са 800 на 400 KМ.

До краја сједнице усвојене су и одлуке о расписивању јавног конкурса за избор и именовање директора и једног члана Управног одбора Радио Српца, Центра за социјални рад, чланова Управног одбора Агенције за развој малих и средњих предузећа и једног члана Управног одбора Центра за културу и спорт Србац.

Извјештај са скупштине о Плану капиталних инвестиција за ову годину и другим тачкама можете прочитати у јучерашњем извјештају на нашој страници ОВДЈЕ.