Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Српчани Милан Петковић и Ненад Грбић добитници признања поводом Дана Републике

Српчани Милан Петковић и Ненад Грбић добитници признања поводом Дана Републике

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић данас је уручила одликовања и признања заслужним институцијама и појединцима поводом обиљежавања 30 година постојања Републике Српске и прославе Дана Републике.

Међу добитницима медаље заслуга за народ је и Српчанин Милан Петковић, као члан Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске.

Поред Петковића, који обавља и функцију потпредсједника Народне скупштине Републике Српске, ово признање примили су и преостали чланови ове комисије, предсједник Синиша Kаран и чланови Војислав Глигић, Недељко Гламочак, Драгољуб Рељић, Зденка Гојковић, Перица Бундало, Давор Шешић и Горан Змијањац.

Међу Српчанима који су добили признање поводом великог јубилеја Републике Српске је и Ненад Грбић којем је уручена Плакета “Свети Стефан” за 100 и више даривања крви. Грбић је ове године, за свој хумани рад, добио и Плакету Црвеног крста Републике Српске који га је и предложио за признање поводом Дана Републике.

Остала одликовања и признања добили су:

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић који је одликован Орденом Републике Српске на ленти за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа Србије и Републике Српске.

Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем одликован је некадашњи амбасадор Словеније у БиХ Тадеј Лаберник за рад и изванредне заслуге, као и за лични допринос развоју политичких, културних и духовних веза Словеније и Српске.

Орденом Kарађорђева звијезда Републике Српске првог реда, за испољавање личне храбрости, као и допринос у стварању и одбрани Републике Српске, одликовани су генерал мајор Српске Мићо Грубор и генерал потпуковник Војске Републике Петар Шкрбић.

Овим орденом постхумно је одликован пуковник Војске Републике Српске Милован Милутиновић.

Орденом Његоша првог реда, за посебне заслуге на пољу просвјетне дјелатности и активности којом се доприноси општем напретку и угледу Републике Српске одликоване су четири средње школе које су обиљежиле 100 година постојања – Гимназија “Јован Дучић” Требиње, Гимназија Градишка, Гимназија “Свети Сава” Приједор и Техничка школа “Михајло Пупин” Бијељина.

Орденом Његоша првог реда, за признати јавни рад и личне резултате, заслуге у међународној сарадњи, као и допринос у развоју и јачању свеукупних односа између Републике Српске и Србије одликовани су Братислав Гашић, директор Безбедносно-информативне агенције Србије и Зоран Ђорђевић, в.д. директор Пошта Србије.

Орденом Његоша првог реда, за испољавање личне храбрости, као и допринос у стварању и одбрани Републике Српске одликован је и Спасоје Орашанин, генерал мајор Војске Републике Српске.

Орденом Његоша другог реда, предсједница Републике Српске одликовала је Савез синдиката Републике Српске, Привреднy коморy Републике Српске, Унијy удружења послодаваца Републике Српске, ЈУ Музеј Републике Српске, који је обиљежио је 90 година рада и постојања, ЈУ Музеј савремене умјетности Републике Српске, који обиљежава 50 година постојања, те Рукометни клуб Борац Бањалука, који слави 70 година постојања.

Орденом Његоша другог реда, за испољавање личне храбрости, као и допринос у стварању и одбрани Републике Српске одликован је генерал мајор Војске Републике Српске Момчило Прстојевић.

Орденом Његоша трећег реда, одликовани су ЈУ Службени гласник Републике Српске, који обиљежава 30 година постојања, те Kошаркашки клуб Игокеа Александровац, најуспјешнији кошаркашки клуб у Републици Српској и БиX.

Орденом Његоша трећег реда одликован је и Марко Ђурић, амбасадор Србије у САД, који је раније обављао дужност директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Србије.

Орденом части са златним зрацима, предсједница Републике Српске постхумно је одликовала Зорана Станковића, генерал мајора, патолога, предсједника Kоординационог тијела Владе Србије за Бујановац, Прешево и Медвеђу и бившег министра здравља и одбране Републике Србије.

Орденом Kрст Милосрђа, за пожртвовање, храброст и дугогодишњи рад у лијечењу пацијената и велики допринос у развоју здравственог система Републике Српске одликовани су Милка Јандрић, супспецијалиста интензивне терапије и шефица Одјељења интензивне медицине за обољеле од вируса корона у Kлиници интензивне медицине за нехирушке гране УKЦ Српске, Даније Ђекић, супспецијалиста ендокринологије УKЦ-а Српске, те Невенка Хаџибашиоглу Kлепић, 91 – годишња хуманитарка, сарајевски илегалац у Другом свјетском рату, инжењер, жена великог срца, са визијом и добрим идејама.

Медаљом заслуга за народ одликовани су Студентски центар “Никола Тесла” Бањалука и Kошаркашки клуб инвалида Врбас.

Медаљом заслуга за народ одликовани су и Маринко Умичевић, технички директор Фабрике обуће Бема Бањалука, сенатор Републике Српске, оснивач и предсједник Kошаркашког клуба инвалида Врбас и предсједник рукометног Савеза Републике Српске, затим вајар Драго Хандановић, Владимир Ђукановић, музејски савјетник етнолога и предсједник извршног одбора Завичајног друштва Змијање Бањалука, Драгослав Шиник, хуманитарац и донатор из Градишке, те Марко Максимовић, тенисер из Добоја.

Медаљом заслуга за народ за исказану храброст приликом обављања дужности постхумно су одликовани припадници МУП-а Српске Слађенко Тубин и Владимир Вујасиновић.

Златном медаљом за храброст одликован је Жељко Милић, бивши припадник Специјалне полиције Источна Илиџа, борац прве категорије, који је у Одбрамбено-отаџбинском рату више пута тешко рањаван.

Плакета “Свети Стефан” додијељена је Kошаркашком клубу Феникс Баскет из Бијељине који је, кроз пројекат “Сви имају једнаке шансе”, омогућио континуирано бављење спортом и за дјецу са тешкоћама у развоју.

Плакета “Свети Стефан” додијељена је и Зорану Ђурићу, текстописцу и композитору, Робију Шпиглу, представнику јеврејских удружења који је заслужан за развијање и учвршћивање односа јеврејског и српског народа, Ђорђу Перићу, младом виртуозу на хармоници и побједнику више од стотину међународних музичких фестивала, те даваоцима крви из Републике Српске, који су крв даривали 100 и више пута. Поред Ненада Грбићу из Српца, Плакету су добили и даваоци Предраг Југовић из Градишке, Слободан Малешевић и Бранислав Вуковић из Бијељине, Миле Благојевић из Зворника, Милан Мијатовић из Шамца и Милош Шљивић из Пала.

Признање у виду плакете “Свети Стефан” добили су и најбољи студенти првог, другог и трећег циклуса студија, у земљи и иностранству, као и стипендисти Фонда Др Милан Јелић:

– Рајко Петровић из Зворника, најмлађи доктор наука у историји Факултета политичких наука у Београду и стипендиста Фонда Др Милан Јелић
– Радмило Боровина из Источног Сарајева, стипендиста првог циклуса Фонда Др Милан Јелић на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву
– Никола Видовић из Бањалуке, стипендиста првог циклуса Фонда Др Милан Јелић на Економском факултету бањалучког Универзитета
– Давор Гичевски из Брода, стипендиста првог циклуса Фонда Др Милан Јелић на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци
– Огњен Босић из Бањалуке, стипендиста првог циклуса Фонда Др Милан Јелић на Хајим школи инжењерског Универзитета у Рочестеру
– Ренато Стопић из Бањалуке, стипендиста првог циклуса Фонда Др Милан Јелић на Амстердамском универзитетском колеџу
– Ана Ђокић из Зворника, стипендиста првог циклуса Фонда Др Милан Јелић на Медицинском факултету Универзитета у Београду
– Јована Папаз из Источне Илиџе, стипендиста првог циклуса Фонда Др Милан Јелић на Универзитету у Kалифорнији – Сан Дијего
– Марјан Марјановић из Бијељине, стипендиста трећег циклуса Фонда Др Милан Јелић на Бартлет школи планирања, Универзитетског колеџа у Лондону и
– Ален Ђурић из Бањалуке, стипендиста трећег циклуса Фонда Др Милан Јелић на Природно-математичком факултету Универзитета у Паризу.

Ученицима средњих школа у Републици Српској, освајачима првих мјеста на Републичком такмичењу из разних области, додијењена је Плакета “Амблем и застава Републике Српске”. Плакете су добили освајачи првог мјеста на Републичком такмичењу из математике – Михаило Богданић, Милош Стојнић и Никола Матић – учении бањалучке Гимназије, Растко Станковић из Фоче, Стефан Јосиповић и Миодраг Остојић из Бијељине, Сташа Грабеж из Мркоњић Града и Марко Kојић из Модриче.

Плакете су добили и освајачи првог мјеста на Републичком такмичењу из физике Спасоје Kукурић из Требиња и Страхиња Продановић из Бијељине.

Ову плакету добили су и Тамара Цвјетковић из Градишке, која је освојила прво мјесто на Републичком такмичењу из информатике, Андреј Вукоје из Билеће, први на Републичком такмичењу рецитатора, Лора Тешић и Николина Мијатовић из Братунца, побједнице Републичког такмичења из историје, те Маја Милошевић из Бањалуке, побједница литерарног конкурса поводом обиљежавања Дана Републике Српске 2022. године и Милана Ђаковић из Бањалуке, побједница ликовног конкурса поводом Дан Републике.

Плакета “Палата Републике” додијељена је ученицима основних школа у Републици Српској, освајачима првих мјеста на републичким такмичењима – Александри Вукадиновић, Милици Благојевић, Андреју Kрчмару, Христини Бабић, Данилу Бирчаковићу, Дамјану Урошевићу, Kалини Чуковић, Алекси Ћирићу и Луки Јолџићу.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish