Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачким фирмама омогућен пробој на аустријско тржиште

Србачким привредницима до краја ове године биће омогућено да се значајније пробију на аустријско тржиште, прошире сарадњу са постојећим или започну сарадњу са потенцијалним партнерима у Аустрији.

Ово је изјавио Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији, који је данас у скупштинкој сали у Српцу одржао презентацију о могућностима пружања подршке домаћим, извозно оријентисаним фирмама, при повезивању са кључним секторима и компанијама у Аустрији.

Презентацији су присуствовали представници локалне управе, на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем и предсједником Скупштине општине Милошем Будићем, као и двадесетак србачких привредника који су показали интерес за услуге Представништва.

Филиповић је рекао да се подршка привредном сектору пружа кроз три фазе пројекта: Biz registar, Outreach program i Show room и изразио задовољство што је велики број фирми из Српца изразио спремност и могућност да узму учешће.

Kроз Biz registar се нуди могућност да се све фирме региструју у јединствену базу која је доступна на њемачком језику, гдје аустријске фирме могу добити све податке о нашим предузећима директно у Представништву Републике Српске, без потребе да самостално истражују тржиште.

“Наш фокус је тренутно на програму Outreach гдје нудимо могућност слања података о домаћим фирмама директно аустријским компанијама. У договору са нашим привредницима и њиховим потребама, циљано изаберемо десетак аустријских фирми, контактирамо њихов менаџмент и увежемо их са нашим компанијама. Уз то, организујемо тренинге, састанке, припрему понуде и подршку при даљим корацима на аустријском тржишту”, рекао је Филиповић.

Он додаје да се у трећој фази Show room, нуди могућност да се представи домаћи производ у изложбеном простору у Линцу, који је отворен уз подршку Владе Републике Српске. Овдје су тренутно представљени производи преко 30 компанија из Републике Српске, међу којима су и србачка предузећа “Фора” и “Дрвопродекс”, а циљ је да до средине ове године буде присутно преко 100 компанија из Српске.

“Намјеравамо да се једном мјесечно организују окупљања у Линцу, сваки пут са различитим темама, које ће подједнако бити занимљиве, како грађевинском, металском, тако и другим секторима. Овај простор је доступан и за разне скупове и форуме, а могу га користити и општинске управе како би се представиле потенцијалним инвеститорима”, нагласио је Филиповић.

Он је поручио србачким привредницима да испуне неколико важних корака како би се већ током ове или идуће седмице кренуло са програмом подршке извозу.

“На првом мјесту треба кренути са анализом властитог предузећа и извозних капацитета, као и анализу тржишта. Потребни су нам подаци о профилима фирми из Аустрије које су интересантне за сарадњу нашим привредницима. Планирамо и организацију појединачних тренинга, као и припреме за одлазак наших привредника у Аустрију током јесени, када би се требала нормализовати епидемиолошка ситуација. Тада ће се организовати и појединачни договорени термини са аустријским фирмама. Планирано је и учешће наших привредника на сајмовима и форумима”, истакао је Филиповић.

Он је изразио задовољство што ће се ускоро у Српцу отворити погон аустријске компаније “Pewag” који ће запослити око стотину радника и који већ има развијену производњу у Лакташима на изради ланаца за заштиту гума.

“Србац је сљедећа локација ове компаније у Републици Српској, што је остварено уз посредство нашег Представништва. Ова инвестиција би убрзо требала кренути са реализацијом, а то зависи и од епидемиолошке ситуације”, рекао је Филиповић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да очекује конкретне резултате од сарадње са нашим Представништвом у Аустрији.

“Већ одређено вријеме имамо контакте, што је довело до тога да ускоро очекујемо долазак новог инвеститора, а остварила се и могућност да наше фирме пронађу нове партнере у Аустрији, што ће се итекако одразити на развој привреде у Српцу”, рекао је Драгосављевић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је пандемија вируса корона успорила сарадњу са Представништвом Републике Српске у Аустрији, те изразио увјерење да је ово почетак интензивније сарадње.

“Вјерујем да ће наши привредници имати велику корист и да ће пронаћи ново тржиште”, рекао је Михољчић.