Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Прослављен Бадњи дан у србачкој општини

Прослављен Бадњи дан у србачкој општини

Православни вјерници широм србачке општине прославили су данас Бадњи дан. Свечано расположење било је видљиво на сваком кораку, упркос хладном дану, а окићени бадњаци су пролазили кроз сва насеља, гдје су радосно дочекивани и даровани од стране грађана.

Многи вјерници су се окупили у храму Васкрсења Господњег у Српцу гдје је вечерњу молитву служио свештеник Петко Вуковић а у вјерском обреду су учествовали и свештеници Александар Kустурић и Жељко Сарић. Присутно је било доста дјеце у пратњи својих родитеља за које је организовано пијукање, након чега су добили гранчице бадњака.

Свештеник Петко Вуковић рекао је да је Божићу претходио шестонедељни пост и додао да се најрадоснији хришћански празник прославља као празник мира, благослова, љубави, даривања и духовног праштања.

Вечерњој молитви у Српцу је присуствовао и начелник општине Млађан Драгосављевић.

Велики број вјерника окупио се и у храму Свете Марије Магдалине у Kаоцима гдје је молитву служио свештеник Александар Kустурић. Било је примјетно доста младих, а молитви и пијукању присуствовао је такође начелник општине Млађан Драгосављевић.

У свом излагању, свештеник Александар Kустурић је подсјетио да је Божић празник мира и духовног заједништва и да на овај дан треба да се помиримо са свима онима са којима смо у свађи, јер је ово и празник праштања. Он је изразио задовољство што храм у Kаоцима из године у годину поприма све љепши изглед захваљујући прилозима вјерника.

У оквиру србачке парохије, вечерње молитве су организоване и у Дворинама и Пријебљезима гдје се такође окупило доста вјерника који су након обреда учествовали у налагању бадњака, а затим се упутили својим кућама гдје су обиљежили Бадње вече.

И друге парохије широм србачке општине свечано су обиљежиле Бадњи дан уз присуство великог броја вјерника а свечано је било и у манастиру Осовица.

У складу са традицијом, осим православних храмова, пијукање за најмлађе је данас организовано у великом броју мјесних домова, али и многим породичним домаћинствима.

Прослава Божића наставља се сутра када ће широм општине бити организован божићни уранак.