Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Општина Србац ушла у другу фазу МЕГ пројекта у БиХ

Општина Србац ушла у другу фазу МЕГ пројекта у БиХ

На основу резултата Јавног позива јединицама локалне самоуправе у Босни и Херцеговини за подношење пријава за учешће у провођењу друге фазе Пројекта општинског и околишног управљања животном средином (МЕГ) у Босни и Херцеговини, Општина Србац изабрана је за учешће у другој фази МЕГ пројекта.

Друга четворогодишња фаза МЕГ пројекта (2021-2025.) има за циљ допринијети демократизацији локалне управе у Босни и Херцеговини, као и увођењу ефективнијих и ефикаснијих јавних услуга за грађане и грађанке. Ово се планира постићи кроз дијалог о политици добре локалне управе, заједно с регулаторним побољшањима на подручју услуга водоснабдијевања и управљања отпадним водама, који ће омогућити ефективније, правичније и одрживо пружање основних локалних услуга.

Kонкретна подршка МЕГ пројекта фокусираће се на рад са одабраним партнерским јединицама локалне самоуправе, укључујући активности са скупштинама општина, општинским руководством, службама за заштиту животне средине, комуналне дјелатности и финансије, те водоводним предузећима. Поред подршке на локалном нивоу, пројекат предвиђа и подршку унапређењу регулаторног оквира, те јачању релевантних институционалних капацитета на ентитетском, односно кантоналном нивоу.

Планирана је финансијска подршка у зависности од мјерљивог напретка у функционисању локалне управе и Kомуналног предузећа “Водовод“. Финансијска подршка би се огледала у виду грантовских средстава намјенски усмјерених у изградњу комуналне инфраструктуре на подручју општине Србац.

Укупна вриједност пројекта МЕГ 2 је 23 милиона KМ и највећим дијелом укључује учешће Владе Швајцарске, уз додатна планирана средства из Европске уније кроз ИПА 2 фондове, а финансијско учешће Kраљевине Шведске, чија је Агенција за међународни развој и сарадњу (Сида) у августу прошле године потписала споразум о учешћу са Развојним програмом Уједињених народа (УНДП) , износи 10 милиона шведских круна, односно 1.900.000 KМ.

УНДП ће до 2025. године имплементирати пројекат МЕГ 2 у приближно 30 јединица локалне самоуправе.