Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржан парастос за 16 погинулих бораца из Ножичког

У Ножичком је у суботу 13. новембра служен парастос за 16 погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату и положено цвијеће на споменике погинулим борцима и жртвама фашистичког терора у Другом свјетском рату.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Србац, Драган Алексић, рекао је да се на овај начин одаје захвалност погинулим боцима који су у темеље Републике Српске и за слободу свих њених грађана дали своје животе.

Из Ножичког су у протеклом рату страдали Kрстан Громилић, Жељко Милановић, Радивоје Љубојевић, Петар Бабић, Ранко Звонар, Горан Михајловић, Саша Kрминац, Славиша Јовичић, Тихомир Новковић, Ранко Петковић, Гојко Шаула, Небојша Петковић, Синиша Савић, Зденко Њежић, Младен Вранчић и Драгомир Драгојевић.

Цвијеће су на спомен обиљежје положиле породице погинулих бораца, делегација Општине Србац коју је предводио начелник Млађан Драгосављевић, делегација Борачке организације Србац, Мјесне борачке организације Ножичко, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, СУБНОР-а и Младих социјалдемократа Србац.

Парастос је служио свештеник ножичке парохије Живко Илић.

„Данас смо се окупили испред овог спомен обиљежја да с посебним пијететом одржимо помен за покој душа свих погинулих бораца Војске Републике Српске из Ножичког. Нема веће љубави од оне када неко положи свој живот за ближњег свога. Срби кроз историју никада нису водили освајачке ратове, већ искључиво одбрамбено-отаџбинске, јер ми своје бранимо а туђе не дирамо. Истини за вољу, једини српски владар који је водио освајачке ратове био је цар Душан, али због тога никада није канонизован од стране Српске православне цркве, односно никада није проглашен за свеца. Kада бранимо своје и Бога имамо за свог савезника“, рекао је Илић.

Организатори парастоса била је Борачка организација општине Србац у сарадњи са Мјесном борачком организацијом Ножичко.