Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одборници разматрали цијене комуналних услуга и акциони план мјера по извјештају о ревизији

Одборници разматрали цијене комуналних услуга и акциони план мјера по извјештају о ревизији

Под предсједавањем предсједника Скупштине општине Србац, Милоша Будића, данас је одржана 11. сједница србачког парламента на којој су одборници више од пет часова разматрали дневни ред од 33 тачке.

Сједници су присуствовала 22 одборника, а своје одсуство су правдали Мирко Стојић, Мићо Малбашић и Бојан Ђенић.

На самом почетку засједања одборници су на приједлог Желимира Урића из СДС-а минутом ћутања одали почаст недавно преминулом бившем народном посланику у Народној скупштини Републике Српске и некадашњем начелнику општине Србац Душану Поповићу.

Једна од тачака која је изазвала бројне дискусије био је приједлог Одлуке о усвајању Акционог плана мјера за отклањање пропуста и неправилности утврђених у Извјештају о проведеној финансијској ревизији Општине Србац за период од 1. јануара до 31. децембра 2020. године.

Поменуту тачку је образложила начелница Одјељења за финансије, Зорица Стаменић, док су се у дискусију укључили одборници опозиције Саша Јовичић, Желимир Урић, Данко Драгојевић и Душанка Игњатић који су инсистирали на одговорности појединаца који су начинили пропусте у свом раду што је утврђено ревизорским извјештајима.

На постављена питања образложење је дао замјеник начелника општине Владимир Гужвић који је рекао да је Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала своје мишљење са резервом и да се 90 % препорука које је ова служба истакла најчешће налази у ревизијама и у другим локалним заједницама у Републици Српској у току једне године.

“Локалној управи дали су препоруке и на основу тога ми данас усвајамо Акциони план мјера за отклањање пропуста и неправилности утврђених у извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора РС. Уколико има било каквих елемената појединачне одговорности да ли прекршајне или било које друге, ова институција би покренула такав поступак“, рекао је Гужвић.

Дискусији по овој тачки присуствовао је и представник Центра цивилних иницијатива из Бањалуке који је дао позитивно мишљење на данашњу расправу и увјерио се у транспарентност рада локалне скупштине.

Пажњу одборника је привукао приједлог Одлуке о давању сагласности на цијене комуналних услуга, који подразумијева и подизање цијене воде. Ову тачку дневног реда је образложио замјеник директора KП “Водовод“ Србац, Јефто Поповић, који је истакао да је посљедње поскупљење воде било 2017. године, а да је сада условљено неким другим поскупљењима. Приједлог је био да се усвоји одлука о поскупљењу цијене воде од 15 %.

“Током посљедњих пет година, а посебно у 2021. години, дошло је до поскупљења водоводних цијеви у просјеку за 50 одсто, водомјера 56 одсто, фазонских комада и водоводне арматуре око 45 одсто, грађевинског материјала око 50 одсто и електричне енергије за 20 одсто, те погонског горива за 20 одсто и цијене рада за 25 одсто. Сва наведена поскупљења повећала су трошкове пословања које приход са садашњим цијенама не може покрити. За покриће планираних трошкова пословања у 2022. години недостаје око 245 хиљада KМ са садашњим цијенама. У овај износ нису урачунате обавезе из ранијих година по кредитима и репрограмима у износу од око 180 хиљада KМ”, рекао је Поповић.

У дискусију по овој тачки дневног реда укључили су се одборници Бојана Михољчић Шапурић, испред Kомисије за буџет и финансије, и Александар Бабић, који су предложили да поскупљење буде мање, то јесте 50% од предложеног.

Одборници опозиције, Мара Цвијановић Делевић, Данко Драгојевић, Данијела Божић Новковић и Саша Јовичић истакли су да је поскупљење воде нови удар на буџет грађана и да пензије и плате не могу да прате сва поскупљења која се свакодневно намећу, истакавши да је кубни метар воде јефтинији у Бањалуци, него у Српцу, те да се смање трошкови KП “Водовод“ Србац како би се обезбиједило позитивно пословање овог стратешки важног предузећа.

Након паузе, одговоре на одборничка питања дао је финансијски руководилац предузећа “Водовод”, Дражен Стојковић, који је рекао да би се цијене воде умјесто 15% могле увећати за 8%, а планиране активности на модернизацији механизације би у том случају морале бити одложене. Већином гласова 15 одборника позиције овакав приједлог је усвојен док је 7 одборника опозиције било против.

Kоментаришући одлуку начелник општине Млађан Драгосављевић је рекао да свако поскупљење није добро дошло, како за грађане, тако и за привреду, али да је ово била неминовност.

“Ми сматрамо да минимално повећање од 8 % цијене воде може да обезбиједи позитивно пословање KП “Водовод”. Чињеница је да ће морати бити корекција када је ријеч о инвестицијама али исто тако потребно је обезбједити квалитетно одржавање мреже, осавремењивање производње као и стимуланс када је ријеч о самим платама стручних радника на терену“, рекао је начелник Драгосављевић.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао је да је Општина Србац ушла у пројекат МЕГ кога мплементира УНДП у сарадњи са Владом Швајцарске, додавши да у зависности од успјешности општине у овом пројекту требали да стигну грантови за инвестиције у комуналну инфраструктуру, прије свега водовод и канализацију.

“Већ на идућој скупштини очекујемо да ће бити предложен уговор између локалне заједнице и водоводног предузећа којим ће бити регулисана међусобна права и обавезе. Уговором ће бити дефинисана другачија организациона структура рада у предузећу, економска цијена коштања комуналних услуга и слично”, рекао је Гужвић.

Kада је у питању приједлог Програма о утрошку новчаних средстава посебних намјена за развој неразвијених дијелова општине Србац, прикупљених од корисника шума и шумског земљишта у својини Републике Српске у 2022. години на подручју општине, одобрена су средства за санацију пута Гламочани – Бајинци у износу од 166 хиљада KМ.

Одборник Драган Лепир је поставио питање када се може очекивати почетак радова, а начелник општине Млађан Драгосављевић је рекао да се очекује већ наредног мјесеца.

Већином гласова је усвојен и Приједлог одлуке о измени Одлуке о висини одборничког додатка за вршење одборничке дужности и висини накнаде за рад радних тијела Скупштине општине Србац у износу од 450 KМ.

Остале тачке дневног реда су усвојене без веће расправе.

Оцјену рада парламента дао је и предсједник Скупштине општине Србац, Милош Будић.

“Било је прилично турбулентно, нарочито око раправе о повећању цијене воде. Ипак смо на крају постигли компромис и донијели одлуку о повећању цијене воде од 8%. Данас је било врло тешко бити предсједник Скупштине али се надам да ћемо у наредним сједницама радити са више уважавања како не би било ситуација да поједини одборници напуштају рад парламента. Веома је битно да локални парламент несметано ради и да доноси одлуке које су од значаја за наше грађане“,рекао је предсједник Будић.

О осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредним данима.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish