Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Новогодишња честитка начелника општине и предсједника Скупштине општине

Новогодишња честитка начелника општине и предсједника Скупштине општине

Начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Милош Будић упутили су новогодишњу честитку свим грађанима општине Србац поводом наступајуће 2022. године са жељом да их прати добро здравље и лична и породична срећа.

У честитки се наводи да је протекла година била пуна изазова а највећи је засигурно пандемија вируса корона која је довела до великог пораста броја обољелих у односу на 2020. годину и однијела на десетине људских живота, што за нашу локалну заједницу представља ненадокнадив губитак.

“Сваки људски живот нам је подједнако важан, нарочито у ситуацији када се суочавамо са негативним природним прираштајем због чега смо увели читав низ пронаталитетних мјера како бисмо стимулисали склапање бракова и родитељство и олакшали животне услове младим брачним паровима, вишечланим и другим породицама.

Оно што је посебно забрињавајуће је да је међу обољелима од вируса корона велики број младих који представљају нашу будућност и што су неки од њих, нажалост, изгубили најважнију животну битку. Од великог значаја је почетак масовне вакцинације становништва и то нам даје за право да са више оптимизма гледамо у предстојећу годину са вјером и надом да ће бити сачувани многи људски животи.

Kада погледамо у годину иза нас, можемо ипак бити задовољни многим позитивним стварима, а најзначајнија је свакако финансијска стабилизација која је омогућила већа издвајања из буџета за развој пољопривреде, подстицај запошљавања, спортске организације, борце, породице слабијег имовног стања, пензионере и друге категорије.

На повећање ребаланса буџета за ову годину, који износи 11.2 милиона и буџета за наредну годину у износу од 13.8 милиона KМ, утицале су добрим дијелом и бројне капиталне инвестиције, захваљујући подршци Владе Републике Српске и других републичких институција и донатора.

Средњошколски центар је обучен у ново рухо, у његовој близини се почео градити нови вртић, а пар стотина метара даље 20 породица ће ријешити своје стамбено питање захваљујући новој згради за младе брачне парове.

Градско језгро су уљепшала и два реконструисана паркинг простора, код занатског центра и зграде Медитеранке, а многа домаћинства у неколико села су по први пут добила асфалтни пут.

Вишедеценијски проблем пуцања цијеви на релацији од Повелича до Пријебљега, ријешен је захваљујући изградњи новог водовода а након 40 година може се очекивати да ће и поплаве у многим дијеловима општине постати прошлост након пројекта чишћења и уређења комплетне каналске мреже у сарадњи са ресорним министарством.

Неријешених проблема је и даље много, али воље и ентузијазма постоји, како међу нама у Општинској управи, тако и у вишим нивоима власти који су спремни да улажу у локални развој. Велики број пројеката биће уврштен у нову развојну стратегију коју ћемо урадити за наредни седмогодишњи период, а кроз пројекат добијања BFC SEE стандарда, што је такође већ увелико у току, планирамо побољшати привредни амбијент и омогућити будућим инвеститорима да лакше и ефикасније покрену производњу и отворе нова радна мјеста.

Да је пословна клима пуно повољнија у односу на раније године, свједочи пораст броја запослених закључно са 30. новембром када је у Српцу било запослено 2850 радника, односно преко 500 више у односу на 2013. годину.

Сви ови показатељи нам говоре да би идућа година требала бити још повољнија у инвестиционом, развојном и економском погледу, уз услов да епидемиолошка ситуација буде стабилна и сачува се што већи број људских живота као наш најважнији приоритет. Зато замољавамо све грађане да буду савјесни и одговорни према себи и другима како бисмо у што краћем року однијели побједу над овом пошасти и вратили се у нормалне друштвене токове.

Нека нам Нова 2022. година донесе добро здравље, пословне и животне успјехе, радост, срећу и напредак на свим животним пољима”, наводи се у заједничкој честитки.