Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Начелник Млађан Драгосављевић даровао прворођену бебу у 2022. години

Начелник Млађан Драгосављевић даровао прворођену бебу у 2022. години

Начелник општине Млађан Драгосављевић и начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић уручили су данас поклоне за прворођену бебу из Српца у 2022. години, Андреу Адамовић, која је рођена 1. јануара у 11.50 часова у Градишци.

Срећни родитељи су Предраг и Драгана Адамовић који живе у Српцу и ово им је прво дијете.

Представници Општинске управе уручили су Адамовићима златник, опрему за новорођенче и пригодан поклон за родитеље.

“На њихов жиро рачун уплаћена је и новчана накнада од 300 KМ, колико ће износити од ове године за прворођено и другорођено дијете у породици, а до сада је ова накнада износила 250 KМ”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он додаје да је општинским правилником о пронаталитетним мјерама предвиђена исплата накнаде за трећерођено дијете у износу од 400 KМ, четврторођено 600 а пето и свако наредно дијете 1000 KМ.

“Од ове године увели смо новине у исплатама накнаде за самохране родитеље са четворо и више дјеце, гдје је један од родитеља преминуо. Умјесто 100 KМ укупно, биће им исплаћивано 100 KМ по дјетету, све до завршетка њиховог школовања”, рекао је начелник Драгосављевић.

У склопу мјера подршке унапређења пронаталитетне политике, које се финансирају из буџета општине Србац, породицама са четворо и више дјеце, односно дјеце до 26. године живота, у складу са Породичним законом Републике Српске, мјесечно се исплаћује 100 KМ.

“Такође смо обезбиједили новчану помоћ у износу до 2000 KМ за финансирање једне вантјелесне оплодње, поред три покушаја која финансира Фонд здравственог осигурања, затим помоћ младим брачним паровима за куповину грађевинског земљишта за изградњу стамбених јединица у износу до 2000 KМ, те ослобађање плаћања комуналне таксе за младе брачне парове за прикључак воде у стоодстотном износу”, додао је Драгосављевић.

Неке од мјера које се такође спроводе су субвенционисање трошкова превоза за ученике првих разреда средње школе, које ће од идуће школске године бити стимулисане у стоодстотоном износу и плаћање трошкова превоза у пуном износу за средњошколце из социјално угрожених породица.

“Омогућено је и ослобађање плаћања школарине у пуном износу за средњошколце чији су родитељи ратни војни инвалиди, без једног или оба родитеља, из вишечланих породица, чији су родитељи стални примаоци социјалне помоћи, те слабијег имовног стања по процјени комисије, суфинансирање трошкова смјештаја дјеце у вртић, као и једнократна новчана помоћ у износу од 200 до 500 KМ за школовање дјеце из социјално угрожених породица”, истакао је начелник Драгосављевић.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish