Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Завршен пројекат „Запосли средњошколца“, двадесет ученика стекло прво радно искуство


Двадесет ученика Центра средњих школа „Петар Kочић“ прошло је кроз једномјесечни програм запошљавања који им је омогућио прво радно искуство, захваљујући пројекту „Запосли средњошколца“ у организацији Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“, а уз финансијску подршку Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске.

Завршна презентација организована је данас у Дому културе у Српцу у присуству средњошколаца који су узели учешће и једног дијела послодаваца, уз поштовање прописаних епидемиолошких мјера.

Извршни директор Цезара, Тања Шњегота, рекла је да су млади на овај начин стицали радне навике и вјештине које ће им бити од користи приликом првог правог запослења или даљег школовања и зарадили свој први хонорар који им је обезбијеђен кроз пројекат од стране министарства.

„Првобитно је било предвиђено да запослимо 10 средњошколаца, али због велике заинтересованости тај број је на крају био дупло већи. Учешће у пројекту је прихватило 16 послодаваца који су ангажовали средњошколце на период од мјесец дана, а поред загарантованог хонорара, девет послодаваца је одлучило да их додатно финансијски подржи“, рекла је Шњегота.

Она је додала да су се потрудили да испуне жеље средњошколаца о предузећима и установама у којима су били запослени и истакла да сви носе једно лијепо искуство. Радни ангажман није реметио њихове школске обавезе јер су радили од 10 до 20 сати седмично, односно 50 до 100 сати на мјесечном нивоу.

Поред Основне школе „Јован Јовановић Змај“, Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ и књижаре и парфимерије „Мадона“ који су ангажовали по два средњошколца, остали ученици су радне сате проводили у Општинској управи, апотекама „Голић“ и „Анафарм“ (Тржни центар Фрукта), месници „Векић“, предузећима „Циклон дуо“, „МПМ“, „Тексопром“, „ФГ“ и „Стојковић“, кафе бару „Ласта“, шиваони „Огис“, цвјећари „Јејинић“, роштиљници „Наћо“ и Дунав осигурању.

„Од министарства смо добили симболична средства у износу од три хиљаде KМ, али смо и поред тога постигли одличне резултате на чему се највише захваљујем послодавцима који су наградили добар рад ученика“, рекла је Шњегота.

Она је додала да је ово први пројекат оваквог типа у регији, а вјероватно и у Републици Српској и додала да је у плану да прерасте у традицију.

„Надам се да ће позитивна прича из Српца мотивисати и друге локалне заједнице да покрену нешто слично“, рекла је она.

Млади су кроз пројекат прошли и обуку у Kлубу за тражење посла који дјелује у оквиру Завода за запошљавање РС. У питању је био припремни период средњошколаца прије одласка на радно мјесто. Обука је трајала један дан и на њој су учесници имали прилику да стекну знања и вјештине релевантне за тражење посла, који су додатно утицали на њихово самопоуздање и мотивацију.

Оно што је посебно важно је да је међу учесницима било и двоје дјеце са посебним потребама.

Ученица четвртог разреда гимназије, Надежда Гаврић, каже да је четири седмице била ангажована у основној школи у Српцу и додала да је јако задовољна овим пројектом.

„Према мени су сви били коректни и имала сам одличну сарадњу. Рад са дјецом ме је испуњавао и можда се једног дана одлучим бавити овим послом. Ово је била добра лекција за будућност“, рекла је Надежда. Заједно са њом, радно искуство у школи је стицала и Анђела Вујановић, која се планира бавити учитељским послом.

Једна од оних које су итекако имале користи од овог пројекта је ученица четвртог разреда гимназије, Сања Гачић, која је мјесец дана провела у књижари и парфимерији „Мадона“ и која је добила прилику да буде ангажована у овом предузећу и након завршетка пројекта.

„Задовољна сам пројектом који ми је пружио прилику да наставим радити у књижари и парфимерији као стални сарадник, што ће бити добро подлога за неко будуће радно мјесто“, рекла је Сања.

Ученик Никола Живанић рекао је да је са пријатељем Немањом Kраљом провео мјесец дана у удружењу „Ц.Е.З.А.Р“ радећи као фотограф и видеограф, радећи на документарном филму о пројекту, који је данас такође приказан на презентацији у Дому културе.

„Искуства су позитивна и позивам младе да у наредним годинама узму учешће у пројекту уколико буде поново реализован, а вјерујемо да хоће. Надамо се да ће се филм кога смо урадили пратити и након завршетка пројекта“, рекао је Никола.

Остали ученици који су учествовали у пројекту: Сњежана Стојковић (Апотека Др Голић), Ана Марија Грбић (Апотека Анафарм – Тржни центар Фрукта), Лука Панчић (Општина Србац), Сара Рачић (Месница Векић), Александра Вучић (Циклон дуо), Јована Глумац (Књижара и парфимерија Мадона), Денис Ковачевић (Кафе бар Ласта), Анабела Цвијетић (д.о.о. МПМ), Ђорђе Тривунић (Шиваона Огис), Немања Стојковић (д.о.о. “ФГ” Ситнеши), Милица Бундало (Цвјећара Јејинић), Стефан Илић (д.о.о. Тексопром), Ана Ерцег (д.о.о. Стојковић), Анђела Шарић (Дунав осигурање), Дејан Кежић (Роштиљница Наћо).

За све послодавце уручена су признања, а један од добитника био је Никола Гудаловић, власник фирме „ФГ“ која производи дрвену амбалажу за транспорт и складиштење воћа и поврћа.

„Ово је одлична замисао да се младима пружи шанса да осјете шта је посао. Прошао сам такође кроз средњу школу и добро знам шта за једног ученика значи хонорар, тако да имам само хвалоспјеве“, рекао је Никола.

Подршку je пружила и Општинска управа Србац која редовно подржава и друге активности удружења „Ц.Е.З.А.Р.“.

„Видјели смо много позитивних страна овог пројекта, а свакако је најважније стицање радних навика и нових искустава. Трудили смо се да и ми будемо међу учесницима и пружимо подршку у складу са могућностима, а то ћемо чинити и у будућем периоду“, рекао је начелник Драгосављевић.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *